Inngår helsefellesskap med Nordlandssykehuset
– Det er en ganske ambisiøs satsing, sier Sture Jacobsen, kommunalsjef for helse og omsorg i Sortland.
Torsdag 11. mars sa et enstemmig driftsutvalg i Sortland ja til å gå inn i et helsefellesskap med Nordlandssykehuset HF (NLSH), skriver Vesterålen online.
Dette innebærer at Vesterålen og Lofoten vil være bedre representert i samhandlingen med NLSH enn tidligere.
Jacobsen redegjorde for sakens bakgrunn, som handler om at kommunene i Vesterålen og Lofoten ønsker å være bedre representert på samhandlingsledersiden enn de har vært tidligere.
Per dags dato er det slik at NLSH har en samhandlingsleder som sitter i Bodø.
Den nye modellen legger derimot opp til at det skal være en samhandlingsleder i 60 prosent stilling i Salten og en til to samhandlingsledere i Vesterålen og Lofoten med til sammen 40 prosent stilling.
Ved en slik løsning vil kommunene ifølge Jacobsen få en større mulighet enn tidligere til å være med i drøftinger og beslutninger som tas.
Sortland kommune er en av 20 kommuner i Nordland som har sagt ja/skal ta saken opp til behandling.
Psykiatri er største utfordring
Willy Vestå (Sp) stilte Jacobsen spørsmål om han kunne si litt om hvor de største utfordringene har vært i det samarbeidet som er nå, og hvilke konsekvenser eventuelle «knirk» i samarbeidet har hatt for pasienter i Sortland.
– Det er åpenbart størst felt for utfordringer i samhandling mellom helseforetaket og kommunene på psykiatrifeltet, kanskje spesielt i Vesterålen og Lofoten. Denne saken, som spisses akkurat nå og kommer opp i media, handler blant annet om de som er avhengig av ambulansetransport ved tvangsinnleggelse. Der har vi ikke en god dialog med sykehuset, sa han.
Ifølge Jacobsen var det frem til 2019 en løsning der spesialhelsetjenesten administrerte en venteløsning for de som måtte fraktes til Bodø for tvangsinnleggelse. Denne ordningen ble sagt opp og er ikke erstattet.
Kommunalsjefen fortalte at de blant annet har vært i møter og hatt dialog angående dette, skrevet brev og vært i dialog med direktoratet, men at de per i dag står uten en løsning.
Les mer om saken hos Vesterålen online (krever innlogging)