På sykehus.

Helsepersonell tar medisin på rasjoneringslista for å unngå smitte

Helsepersonell oppfordrer hverandre til å ta hydroxychloroquine for å forebygge SARS-CoV-2-smitte.

Publisert Sist oppdatert

– Alle må være solidariske, sier Steinar Madsen i Statens legemiddelverk (SLV) til Dagens Medisin.

I kommentarfelt på Facebook, oppfordrer helsepersonell hverandre om å ta hydroxychloroquine (Plaquenil) preventivt mot SARS-Cov-2-smitte og om å dele ut medisinen til fastleger.

Hydroxychloroquine brukes i behandling av kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom. Legemidlet brukes også som forebyggende behandling mot malaria.

Planquenil er per 16. mars på Legemiddelverkets rasjoneringsliste.

Det oppfordres blant annet til å «ta to tabletter en gang i uka og øke til full dose dersom man utvikler symptomer». Noen skriver også at de gir det til familien sin.

– Uheldig

Dagens Medisin har sett disse innleggene på Facebook og vist dokumentasjonen til medisinsk fagdirektør Stainar Madsen i SLV.

Han sier på generelt grunnlag at han forventer at alle forholder seg lojalt til myndighetenes råd, særlig helsepersonell:

– Det rokker ved tilliten til helsepersonell om de prøver å sikre seg fordeler som andre ikke har, sier han.

– Nå må alle være solidariske og helsepersonell er særlig forpliktet til å følge myndighetenes råd, legger han til.

Noen av kommentarene ble lagt inn før rasjoneringen ble innført. Andre etter. Blant kommentarene er det også noen som påpeker at man må passe seg for å ikke bruke opp resevene.

Hamstring

Legemiddelverket har fått melding om hamstring av Plaquenil og innførte mandag rasjonering av legemiddelet.

– I forrige uke var det ikke noen mangel, men så begynte SLV å få meldinger fra apotekene om at de begynte å gå tom for hydroxychloroquine og innførte rasjonering. Dette er et medikament som gis til pasienter med alvorlige revmatiske sykdommer på blå resept. Det er ikke restriksjoner for helseinstitusjoner, men enkeltpersoner får ikke dette utlevert nå, påpeker han.

Legemiddelverket innførte rasjonering av hydroxychloroquine mandag, med umiddelbar virkning.

«Dette skyldes trolig at det går rykter om at denne medisinen kan brukes mot Covid-19. Plaquenil er forsket på i mange studier mot Covid-19. Foreløpig resultater viser at det er svært usikkert om denne medisinen virker mot koronaviruset» skriver SLV på sine nettsider.

Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS