Aktuelt

Inni en ambulanse.

«Depresjon» var hjernesvulst – kvinne anmelder behandling

Tunnelsyn, svimmelhet, inkontinens, unormal trøtthet, dårlig balanse og vanskeligheter med å svelge, var noen av symptomene kvinnen beskrev.

Publisert Sist oppdatert

Hun fikk medisiner for depresjon i et år. Da det til slutt ble tatt røntgen, hadde hun en stor hjernesvulst, ifølge Helsingborgs Dagblad.

SVERIGE: Nå har hun anmeldt allmennpsykiatrien i Landskrona til Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Sykehistorien begynte, ifølge anmeldelsen, med at hun ble lagt inn på Helsingborgs voksenpsykiatri med diagnosen depresjon i to døgn.

Deretter ble hun henvist til avdelingen for allmennpsykiatri i Landskrona for fortsatt behandling og medisinering.

Slik hun beskriver eget symptombilde så besto det av tunnelsyn, svimmelhet, inkontinens, unormal trøtthet, dårlig balanse og vanskeligheter med å svelge.

Legene hun møtte, til sammen sju stykker i løpet av sykdomstiden, holdt fast ved diagnosen utmattelsesdepresjon, og hun fikk utskrevet store mengder tabletter.

Syntes ikke det var vits med røntgen

– Jeg ble verre og verre i egne øyne. Jeg signaliserte det, men de mente at det tilhørte depresjonen. Ingen syntes det var noen vits med røntgen for å utelukke at det var andre ting.

– Til slutt var alt bare vanskelig og ingenting stemte.

Hun avbestilte samtaler med sin KBT-terapeut.

– I løpet av våren og begynnelsen av sommeren var jeg så trøtt at jeg ikke orket dette med å kjøre bil. Jeg kunne ikke komme meg dit helt enkelt.

Kvinnen er gift og har tre barn. Ifølge henne har familien måttet stå passive ved siden av og se på at hun ble dårligere og dårligere.

– De var helt ute av seg. De har jo skjønt at det var noe som ikke stemte. Broren min er helsearbeider, han følte også det samme.

Etter MRI ble det fart i sakene

Til sist valgte hun å slutte med de tablettene hun fikk utskrevet. Hun kjente at hun hadde nådd bunnen.

Det var den 13. juli 2017, et drøyt år etter den første innleggelsen i Helsingborg for depresjon.

– Da ringte mannen min i fortvilelse til legevaktsentralen og lyktes å få meg til en lege i Landskrona. Der ble det tatt MRI. Da ble det fart på sakene, kan man si.

Røntgenundersøkelsen viste en hjernesvulst på størrelse med et hønseegg og store mengder væske. Risikoen for akutt bevisstløshet var, ifølge kvinnen, overhengende.

– Det var bedre å få en ubehagelig diagnose enn å fortsette slik det var. Jeg hadde ikke overlevd lenge her hjemme, jeg kjente det på meg, sier hun.

Det ble akuttransport til nevrokirurgen i Lund med lege ombord i ambulansen.

– Jag var så syk at jeg brydde meg ikke, men den reisen reddet livet mitt. Det er jeg sikker på.

På vei tilbake

Etter operasjonen noen døgn senere og en uke på nevrokirurgen i Lund er hun hjemme igjen. Her venter seks måneder med rehabilitering.

Den preliminære informasjonen hun har fått viser at svulsten ikke var ondartet.

– Jeg er redd for hvordan det skal bli framover, men det går rette veien. Mine evner kommer tilbake sammen med livsgleden, sier hun.

– Jeg er på vei tilbake selv om det tar tid.

I sin anmeldelse til Ivo hevder kvinnen at hun har blitt både feildiagnostisert og feilbehandlet.

Hun mener også at helsevesenet burde ha gjennomført undersøkelser som klart viste at hun virkelig var psykisk syk.

Jeg har hele tiden kjent meg fysisk og ikke mentalt syk. Deres håndtering gjorde at jeg svevde mellom liv og død, skriver kvinnen i anmeldelsen.

Les mer om saken hos HD.se

Powered by Labrador CMS