Medieklipp

Molde sykehus.

Fremst i koronakrigen: – Vi er ikke redd, men føler jo en viss uro

Leah og Moa, Trond og Jan er som ambulansearbeidere førsteskanse i koronakampen.

Publisert Sist oppdatert

De er ikke redde, men: - Det er jo mye mer sannsynlig at vi og andre helsepersonell smittes, enn folk på hjemmekontor, så vi føler en viss uro, sier de til Romsdal Budstikke (krever innlogging).

Oppdraget er over, og ambulansen med teamet i fullt smittevernutstyr har svingt inn bak sjukehusapoteket. Inne garasjebygget der, kaster de frakker og hansker, munnbind og hetter, før de kommer ut igjen i sine røde uniformer.

Teamet på dette oppdraget har bestått av lærling Leah Ellingsgård og fagarbeiderne Trond Drejer og Mohammad Esrar Miralikhail, alle ved Molde ambulansestasjon som har base på Bergmo.

– Hvordan reagerer pasientene når dere tropper opp i fullt smittevernutstyr?

– Det kan nok virke ganske skremmende, medgir de. Derfor legger de stor vekt på å forklare hvorfor de har kledd seg opp slik.

– Vi buser ikke bare rett inn, sier Leah.

Noen har ikke hørt om korona

De fleste har etter hvert forstått hva som skjer, og vet hvorfor ambulansefolk er kledd opp ved smittemistanke. Men de rødkledde får også kommentarer av typen «det var voldsomt til oppkledning».

– Og så skjer det at vi henter pasienter hjemme som aldri har hørt om korona. Da er det ekstra viktig å forklare, sier Mohammad, med kallenavn Moa.

Smitteglipp gir store følger

Jan Sindre understreker at bruk av smittevernutstyr ikke betyr at en pasient er koronasmitta. Aller mest sannsynlig er ikke det tilfellet. Men - hvis pasienten har symptomer som gir den minste mistanke, SKAL ambulansearbeiderne kle seg opp.

– Vi kan ikke ta noen sjanser, sier Trond.

Så langt har bare en håndfull vært innlagt på Molde sjukehus på grunn av covid 19, sjukdommen man kan få etter koronasmitte.

– Men fins det mistanke, må vi beskytte oss. For det får store følger hvis vi henter en pasient som viser seg å være smitta, og vi og akuttmottaket ikke har brukt verneutstyr, sier Jan Sindre.

– Da må hele ambulanseteamet i karantene, og det samme må sjukepleierne, legene og andre som har vært involvert i mottaket av pasienten. Derfor kler vi oss heller opp en gang for mye enn en gang for lite, sier han.

Les mer om saken hos Romsdal Budstikke

Powered by Labrador CMS