Ny forskning: Nedkjølte pasienter kan overleve hjertestans i flere timer

Jørn Finsrud
nyhetsstudio innenriks

Nye studier fra UiT Norges arktiske universitet viser at alvorlig nedkjølte pasienter kan ha hjertestans i flere timer og likevel overleve, fordi kroppen bruker betydelig mindre oksygen ved lav temperatur.

– Det viktigste funnet er at en kan være klinisk død mye lenger når en er alvorlig nedkjølt, sammenlignet med ved normal kroppstemperatur, sier lege og ph.d.-stipendiat Torstein Lindahl Schanche til NRK.

Forskningen er utført på forsøksdyr og viser at det er mulig å få hjertet i gang igjen etter opptil tre timer med hjerte-lungeredning. Til sammenligning er det normale tidsvinduet kun 20 minutter ved vanlig kroppstemperatur. Målet med studiene har vært å skaffe kunnskap som kan brukes i livreddende behandling av mennesker i for eksempel ulykker, skiturer eller drukningssituasjoner.

– Når temperaturen synker, reduseres behovet for oksygen. Det gir oss mer tid til å få pasienten til sykehus, forklarer professor emeritus Torkjel Tveita, som har ledet forskningsprosjektet, til NRK.

Ifølge Universitetssykehuset Nord-Norge er det kun noen få pasienter årlig som trenger oppvarming med hjerte-lungemaskin, som finnes på større sykehus. 

Powered by Labrador CMS