Sykehusene får i oppdrag å forberede seg på krig

Jørn Finsrud
nyhetsstudio innenriks

Etter et besøk i Ukraina sender helseminister Jan Christian Vestre (Ap) ut et oppdrag til alle landets helseforetak: De skal kartlegge kapasitet og behov for helseberedskap i tilfelle krig. Målet er å styrke spesialisthelsetjenestens evne til å håndtere en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon – også med militære behov for helsetjenester.

– Vi kan ikke være naive. Norge må være forberedt på at krig kan ramme oss, sier Vestre til VG. Han har besøkt blant annet et bombet barnesykehus og skadde soldater i Ukraina, og kaller inntrykkene han tar med seg «grusomme».

Oppdraget består av to deler. Det ene er å kartlegge dagens beredskap, rollefordeling og logistikkbehov mellom sykehus og helseregioner. Det andre er å vurdere hvordan norske helseinstitusjoner kan samarbeide tettere med ukrainske aktører, og bidra med kompetanse og utstyr. Vestre understreker at erfaringene fra Ukraina bør brukes til å styrke norsk planverk.

Finnmark nevnes spesielt som et område med store avstander og tidligere utfordringer med intensivkapasitet. I Tromsø skriver at Helse Nord får derfor et mer målrettet oppdrag, blant annet knyttet til å sikre kapasiteten ved akuttsykehusene i Kirkenes og Hammerfest og videreutvikle klinikk Alta.

Vestre varsler at oppdraget kan få konsekvenser for ressursfordeling og prioriteringer i helsetjenesten fremover, også innenfor kommunehelsetjenesten. – Det er alvor nå. Dette er den mest krevende sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig, sier han.

Powered by Labrador CMS