Laerdal gir stort beløp til akuttmedisinsk storsatsing i Afrika

Jørn Finsrud
nyhetsstudio innenriks

WHO Foundation og Laerdal Global Health lanserer en storsatsing på akuttbehandling med 12,5 millioner dollar i støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO). Midlene skal brukes til å rulle ut opplæring i akuttmedisin for helsepersonell ved 400 sykehus i tre afrikanske land. Det skriver Lærdal i en pressemelding. Opplæringen skjer gjennom WHO sitt Basic Emergency Care-program, og inkluderer også spesialutviklede treningssett til bruk direkte på arbeidsplassen.

Satsingen ble annonsert 20. mai under Verdens helseforsamling i Genève, av Laerdal Global Health-grunnlegger Tore Laerdal og styreleder i WHO Foundation, Thomas Zeltner. Samtidig ble det lansert et nytt finansieringsinitiativ kalt Lifeline: the Acute Care Action Fund. Målet er å samle inn totalt 25 millioner dollar for å nå 1000 sykehus i fem eller flere land og redde opptil 50.000 liv hvert år.

WHO sitt akuttprogram ble utviklet i 2016 i samarbeid med Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Den internasjonale føderasjonen for akuttmedisin. Programmet har til nå trent titusener av helsearbeidere i over 60 land. Studier fra sykehus i Afrika og Asia viser en reduksjon i dødelighet fra akutte tilstander på mellom 34 og 50 prosent etter innføring av programmet.

Tore Laerdal viser til dokumentert effekt og fremhever viktigheten av enkle og rimelige treningsverktøy som kan brukes til jevnlig oppfriskning. Bruce Aylward i WHO understreker at styrking av akuttmedisinsk behandling er avgjørende for helsedekning og beredskap, spesielt i en tid med strammere helsebudsjetter.

– Dette er en viktig støtte til WHOs arbeid i en tid der finansieringen av global helse er truet, sier Thomas Zeltner. Han oppfordrer flere aktører til å bidra i Lifeline-fondet for å skalere programmet også i humanitære kontekster.

Powered by Labrador CMS