Advarer mot utdatert kjernejournal: – Går ut over liv og helse

Jørn Finsrud
nyhetsstudio innenriks

OSLO (Aftenposten) Ambulansepersonell over hele landet slår alarm om kritiske feil og mangler i pasientenes kjernejournaler, skriver Aftenposten.

– Vi har sett flere avvikssaker der pasientbehandlingen har sviktet som følge av manglende eller feil informasjon, sier klinikkleder Steinar Olsen ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten. Han får støtte av AMK-leder Tanja Hande og ambulansepersonell som alle peker på det samme: Journalene inneholder ofte utdaterte eller mangelfulle opplysninger.

Når ambulanse rykker ut, skal kritisk helseinfo hentes fra pasientens kjernejournal via skjerm i bilen. Men i praksis er kvaliteten ofte for dårlig, noe som kan føre til feilmedisinering og unødvendige omveier.

– Det kan koste liv, sier lege og anestesilege Margrethe von Tangen i ambulansetjenesten i OUS. Hun peker på eksempler der pasienter ikke har fått gjenopplivning fordi journalen feilaktig indikerte HLR-minus, til tross for at vedtaket var omgjort.

Problemet skyldes blant annet at oppdatering av kjernejournal krever manuell dobbeltføring. Ifølge Helsedirektoratet gjør dette at registreringene ikke gjøres systematisk. Først fra 1. mai i år ble det forskriftsfestet plikt til å melde inn kritisk informasjon, dersom systemene støtter det.

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) sier til avisen at kjernejournal er en prioritert del av regjeringens digitaliseringssatsing, og at ny lovgivning om informasjonsdeling og taushetsplikt er på vei.

Inntil videre jobber ambulansepersonell i et risikobilde der livsviktig informasjon ofte mangler.

– Når vi ikke får informasjonen vi trenger, flytter vi pasienter i stedet for informasjon. Det er et samfunnsproblem, sier Steinar Olsen til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS