Dårlige fylkesveier kan hindre ambulansen – regjeringen får kritikk

Jørn Finsrud
nyhetsstudio innenriks

Det blir mer penger til drift og vedlikehold av riksveier, men ingen økning til fylkesveiene i revidert nasjonalbudsjett. I en pressemelding fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) advares det nå om at dårlige fylkesveier ikke bare betyr hullete asfalt, men også kan få alvorlige konsekvenser for beredskapen.

Når veier stenger på grunn av flom, ras eller forfall, mister nødetatene verdifull tid. Ifølge OFV kan dette i verste fall bety at ambulanser ikke kommer frem når sekundene teller.

Vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene er nå nær 100 milliarder kroner, og mange veistrekninger får ikke nytt dekke før det har gått 25 år. OFV-direktør Øyvind Solberg Thorsen understreker at dette truer både hverdagsberedskap og nasjonal sikkerhet.

Han etterlyser konkrete grep: mer forutsigbare midler til vedlikehold, styrket økonomi for fylkeskommunene og øremerkede midler til blant annet ras- og skredsikring.

– Når politibiler, ambulanser og forsyninger ikke kommer frem, handler det ikke bare om forsinkelser – det handler om liv og helse, sier Thorsen i pressemeldingen.

Statens vegvesen har samtidig lagt frem en prioritert ønskeliste over 29 store veiprosjekter, som skal gi sikrere og mer fremkommelige veier de neste årene. Øverst på listen står E16 mellom Aurland og Voss, et område som er særlig utsatt for ras og stengte veier.

Også innfartsveiene til Hammerfest, hvor blant annet sykehuset ligger, og ny E39 inn mot Stavanger sentrum er høyt prioritert. Disse prosjektene skal bidra til tryggere og raskere fremkommelighet – også for nødetatene. Men flere av prosjektene mangler fortsatt finansiering, og veidirektør Ingrid Dahl Hovland understreker overfor NRK at politiske vedtak må på plass før arbeidene kan starte.

Powered by Labrador CMS