Innenriks
Beredskapen sviktet under cyberangrep
Et fiktivt cyberangrep slo ut strømnettet og all elektronisk kommunikasjon i Norge. Øvelsen avdekket store svakheter i myndighetenes krisehåndtering, ifølge ABC Nyheter.
Cyberangrep anses som en svært reell trussel mot norske interesser. Et slikt angrep vil lamme så å si alt av samfunnets funksjoner - og nærmest sende oss tilbake til steinalderen.
– Det holder ikke at det fungerer på toppen dersom grunnmuren ikke holder, da raser alt. Et totalt bortfall av ekom-tjenester i en uke vil stresse samfunnet i stor grad, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
En svikt i ekom i flere døgn vil medføre: Det vil ikke være mulig å kontakte ambulansetjeneste, politi og brannvesen på telefon. Jernbane og flytrafikk stopper helt opp. Alle radio- og tv-sendinger vil opphøre. Jernbane- og flytrafikk stopper helt opp. Økonomiske transaksjoner og bruk av betalingsterminaler blir svært begrenset.
Åtte år siden forrige øvelse
Nkom var ansvarlig for den to dager lange NCEK15-øvelsen som ble avholdt i desember i fjor. Det er den første nasjonale cyberøvelsen på åtte år.
Formålet med øvelsen var å bidra til å øke samfunnets evne til å håndtere tilsiktede cyberhendelser mot de kritiske infrastrukturene ekom og kraft, samt øve de involverte virksomhetenes grensesnitt opp mot myndighetene, og grensesnitt myndighetene imellom.
Det var først og fremst informasjonsdelingen som sviktet i øvelsen, som inkluderte både kommersielle aktører og myndighetene. Dermed visste ikke den ene hånden hva den andre gjorde – og man hadde ikke et såkalt omforent situasjonsbilde.
Men også mangel på kunnskap hos myndighetene om hjemler i lov og forskrifter om å prioritere under kriser karakteriseres som en svakhet i beredskapen.
Les mer om saken hos ABC Nyheter