Akuttkjeden

600 akuttpasienter må fraktes til Tromsø med fly: – Pasienter har dødd i flyet

Publisert Sist oppdatert

Nesten 600 akutte hjertepasienter fraktes fra Nordland til Tromsø hvert år, viser nye tall. Nordland legeforening krever at Helse Nord oppretter et såkalt PCI-senter i Bodø, skriver NRK Nordland.

Hvert år fraktes rundt 575 akutte hjertepasienter med ambulansefly fra Nordland til Tromsø. Mange av disse får sine tette årer blokket ut ved det spesialiserte hjertesenteret ved UNN.
Dette utgjør hvert fjerde oppdrag ambulanseflyene har i Nord-Norge i løpet av ett år.
Nordland legeforening krever at Bodø må få et eget hjertesenter, slik at pasientene kan slippe den lange transporten.
– Er det snakk om hjerteinfarkt teller hvert eneste minutt. Om du får tidlig eller sen behandling kan i verste fall skille mellom om du vil kunne gå i fjellet igjen eller om du skal uføretrygdes og sitte hjemme i sofaen, sier Benjamin Storm, anestesilege i Bodø og medlem i styret i Nordland legeforening.

– Pasienter har dødd i flyet

I dag har Benjamin Storm vakt på luftambulansen. Han skal av gårde for å hente en pasient fra Helgeland til Bodø. Men anestesilegen er ofte med når hjertepasienter fraktes til utblokking i Tromsø. Og det går ikke alltid like bra.
– Jeg har opplevd at pasienter har dødd om bord i flyet. Jeg har også opplevd at vi må drive gjenoppliving av pasienter i flyet. Noen har ved ankomst i Tromsø fått redusert hjertefunksjon på grunn av den lange tiden det har tatt, sier Storm.
Leder for Ambulanseflyet i Bodø Trond Antonsen, sier hjertepasientene legger beslag på store ressurser.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS