Innenriks

Eksperter om politianbudet: Kan ha brutt loven

Publisert Sist oppdatert

Valget av BMW 520 skapte jubel i deler av politiet. Men anbudseksperter mener prosessen preges av «subjektiv synsing» og har så store svakheter at selve bilvalget kan trekkes i tvil, ifølge VG.
Totalt sett skal politiet kjøpe vanlige politipatruljebiler de neste fem årene for 400 millioner kroner. Prisen per bil er nærmere en million kroner.

I motsetning til tidligere avgjøres konkurransen i stor grad av at 15 polititjenestemenn kvalitetstester bilene gjennom testkjøring på Rudskogen motorsportsenter.

Kjøretøyekspert hos politiet: – Stusser på valg av asfaltracer

Eksperter på utrykningskjøring er skeptiske til om den luksuriøse og lave kjøremaskinen BMW 520 egner seg til tøff politibruk på dårlige norske veier. I Follo sitter den erfarne politimannen Terje Tutturen. Han har i en årrekke hatt ansvar for politikjøretøy, og jobber fortsatt med trafikk i politiet på pensjonistvilkår. Nå reagerer han:
– BMW-en var sikkert suverent best å kjøre på banen på Rudskogen. Men jeg har jobbet 35 år i politiet, og jeg har ikke hatt et eneste oppdrag på Rudskogen, sier Tutturen til VG, og fortsetter.
– Jeg må si jeg stusset på resultatet over ny politibil. Først vil politiet ha firehjulstrekk for fremkommelighet, men det hjelper jo ikke med firehjulstrekk når man velger bilen med den laveste bakkeklaringen. BMW er jo det man kaller en «asfaltracer». Bilen er lav og mangler skliplate. Og vi har sett at mange politibiler slår ned i bakken i fartshumper og lignende, sier Tutturen.
Flere har advart om at valget av den lavere BMW 5-serien kan bli et dyrt valg på mange måter.
– 5-serien, som politiet har valgt er en lav bil uten at det er montert en aluminiumsplate under bunnpannen. I Distrikts-Norge er det nok av veier med telehiv, hull og fartshumper som kommer til å gjøre at bunnpannen smeller ned i bakken. Jeg har advart både BMW og politiet om at her kommer bunnpannene på bilene til å ryke, og da blir det dyrt, sier tidligere politimann Nils Messelt som har kjørt hundretusenvis av kilometer med blålys. Nå jobber han med sikkerhet og opplæring av blant annet utrykningssjåfører.

Svensk politi: Vil ha firehjulstrekk og høy bakkeklaring

Svensk politi kåret også for tre år siden BMW til bilen med best kjøreegenskaper, men der ble ikke det avgjørende: De kjøper likevel mest Volvo XC70 nettopp på grunn av bakkeklaringen, etterfulgt av Passat.
På oppdrag fra VG har flere advokater, bilkyndige og andre gått gjennom politibilanbudet. Advokat Marianne Dragsten i AnskaffelsesXperten og nemndmedlem i Klagenemnda for offentlige anskaffelser, er kritisk etter sin omfattende gjennomgang av politiets kvalitetsevaluering:
– Evalueringen bærer preg av mye subjektiv synsing og når denne synsingen ikke er i overensstemmelse med objektive målinger av bilene, kan det absolutt settes spørsmålstegn ved om dette er en lovlig måte å evaluere på, konkluderer Dragsten.

– Når det gjelder tildelingskriteriet «Kvalitet» er politiets evaluering i stor utstrekning basert på en svært skjønnsmessig «politifaglig vurdering» av hvordan bilen «oppleves». Det er i liten grad benyttet objektive målinger av eksempelvis støy, bilens størrelse og så videre. Mange av de politifaglige vurderinger som er foretatt avviker, så vidt vi er opplyst, fra andre tester som er foretatt av de samme bilene. Det er derfor grunn til å stille spørsmål ved om politiets skjønnsmessige evaluering av «Kvalitet» er i samsvar med regelverket, sier anbudsekspert og senioradvokat hos advokatkontoret Haavind, Silje Grimseth Ullebust.

Politiets fellestjenester sier de føler seg trygge på at BMW er riktig bilvalg for politiet, selv om de brukte politifolks subjektive meninger fremfor mer objektive tester av bilene:
– En test kan man gjøre på mange måter, selvfølgelig. Du kan kjøre masse målinger og ta utgangspunkt i dem, eller du kan gjøre sånn som vi valgte å gjøre, der vi hadde få fysiske målinger, og så heller vektlegge brukerne, sier fagleder Andre Laskerud.
Les mer om saken hos VG

Powered by Labrador CMS