Utenriks

16 år gammel software gjør danske sykehus sårbare over for hackere

Publisert Sist oppdatert

5000 datamaskiner i Region Midtjylland bruker det foreldede styresystemet Windows XP. ’Det er russisk rullett,’ sier sikkerhetsekspert, ifølge danske Information.
Det er mere hell enn forstand at danske sykehus foreløpig er gått fri fra det verdensomspennende cyber-angrepet ved navn WannaCry, som de seneste dager har lammet datamaskiner i 150 land og lagt deler av det britiske helsevesenet ned.
For it-sikkerheten er ikke god. Det vurderer eksperter på bakgrunn av en rundspørring Information har foretatt blant de danske regioner.
– Jeg hadde en mistanke om at det ikke var bra, men disse tallene gjør meg mer bekymret, sier Peter Kruse, sikkerhetsekspert ved virksomheten CSIS Security Group.
– Det er russisk rullett for å si det rett ut.
Ekspertenes bekymring retter seg særlig mot Region Midtjylland. I et svar til Information opplyser regionen at man for øyeblikket har »cirka 5.000« maskiner, som kjører det foreldede programmet Windows XP-styresystem. De befinner seg »hovedsakelig på sykehusene«, hvor de inngår i den daglige driften – og de fleste av dem er koblet til internett.
Dermed er sykehusene sårbare overfor cyberangreb, vurderer it-eksperten Henrik Kramshøj, som blant annet arbeider med å sikre det norske helsevesenet.
– Windows XP er farlig å bruke. Det er simpelthen foreldet software fylt med sikkerhetshuller, sier han.
Les mer om saken hos Information

Powered by Labrador CMS