Innenriks

Oppdaget ambulanseuniformer ved ransakelse: – Respekter ambulanseuniformen

Publisert Sist oppdatert

Fritt salg av ambulanseuniformer gjør at politiet er bekymret for at uvedkommende kan utgi seg for ambulansepersonell.

– Vi er svært opptatt av at publikum skal føle trygghet for at de får god og kvalifisert hjelp når personell i ambulanseuniformer ankommer, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.
Kjøpt direkte av leverandør
Bakgrunnen for politiets bekymring er en husransakelse på Sørlandet hvor det ble funnet en komplett ambulanseuniform, samt en merkevest med «Fagleder helse» og to jakker merket med henholdsvis «Lege» og «Sykepleier». Alt var kjøpt hos en sentral leverandør av ambulanseuniformer.
Så langt har det ikke vært noe stort problem at det er fritt salg av ambulanseuniformer. Samtidig er det slik at jo mer uoversiktlig en situasjon er, som for eksempel på et skadested, har uniformer og tydelig merking av rolle og ansvar stor betydning både for publikum og de andre nødetatene.
Kan svekke tillit
I ytterste konsekvens kan personer som utgir seg for ambulansepersonell svekke publikums og andre samarbeidende etaters tillit til ambulansepersonell og annet helsepersonell.
– Vi forstår politiets bekymring for at uvedkommende kan bli oppfattet som ambulansepersonell. Samtidig er det ikke noe forbud mot kjøp og salg av ambulanseuniformer. Helsedirektoratet har derfor skrevet brev til alle helseforetakene og leverandører av uniformer for å informere om saken og lagt frem forslag til tiltak, sier Jamtli.
Dokumentasjon fra arbeidsgiver
Blant tiltakene Helsedirektoratet foreslår er bedre rutiner for salg av uniformer, for eksempel ved at man medbringer dokumentasjon fra arbeidsgiver ved kjøp, og at det etableres rutiner for innlevering av uniformen når man slutter.
– Og hvis man ser noen man tror utgir seg for å være ambulansepersonell, hva gjør man da?
– Meld fra i linjen. Å utgi seg for å være helsepersonell kan i verste fall medføre straffeansvar, oppfordrer Bjørn Jamtli.
Se brevet fra Helsedirektoratet her

Powered by Labrador CMS