Innenriks

Ingen barn omkommet i trafikken hittil i år

Publisert Sist oppdatert

2015 kan bli det første året der ingen barn under 10 år omkommer i trafikken. Trygg Trafikk roser foreldrene som er blitt flinkere til å sikre barna.
– På 70-tallet døde nesten hundre barn på norske veier, og mange ble hardt skadet. Vi ser at bilbelte, bilstol, lavere fart, sikrere biler, bedre veier og mer kunnskap redder liv. Nå håper vi de positive tallene for barn motiverer alle til å ta kloke valg i trafikken, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.
Totalt er det heldigvis færre mennesker som omkommer i trafikken enn før. Likevel er det en lang vei å gå: Hittil i år har 113 mennesker mistet livet i trafikken, og 13 av disse i november.
Sikring virker
Mens barna før gjerne lekte løst i baksetet, sitter de nå festet i bilstol eller på pute. Folk er blitt flinkere til å la barna sitte bakovervendt til de er fire år gamle. Det slurves imidlertid med riktig sikring og dette gjør at barn fremdeles blir skadet.
–Husk to ting: Stram beltet godt over hoftene og over skulderen. Dersom beltet er slakt vil trykket over magen øke med mange hundre kilo ved bråbrems eller kollisjon, sier Johansen.
5 tips til hvordan du sikrer barnet i trafikken

  1. Gå og sykle sammen med barna i trafikken – øvelse gjør mester
  2. Barnet skal sitte bakovervendt til de er 4 år
  3. Bilbeltet skal festes stramt over skulderen og hoftene – ikke løst over magen.
  4. Sykkelhjelm er en selvfølge
  5. Husk refleks på ytterklær

Les mer om saken hos Trygg Trafikk

Powered by Labrador CMS