Hopp til hovedinnhold


Vil la media se overvåkningsvideoen av sønnens død

Vitneforklaringene spriker om hva som skjedde da sønnen til Erik og Vivi Stedt ble kvalt på Oslo legevakt for tre år siden. Nå skal Høyesterett avgjøre om NRK og andre medier får se overvåkningsopptaket av hendelsen, melder NRK Norge.
29. november 2012: 35 år gamle Erik Are Stedt oppsøker Sentrum politistasjon i Oslo. Han hevder at han blir forfulgt av den irske nasjonalistorganisasjonen IRA, og vil levere en anmeldelse. Han oppgir navnet sitt som Christopher Walker, tegneseriefiguren Fantomets sivile alias.
Politimannen på vakt skjønner at noe ikke er som det skal. Snart sitter Stedt i en politibil på vei til Oslo legevakt, ledsaget av to betjenter.
På legevakta blir Stedt sittende og vente sammen med de to politikvinnene. På et tidspunkt blir han urolig og reiser seg for å gå, og blir forsøkt holdt tilbake. Det bryter ut et basketak, og en ambulansearbeider på stedet trår hjelpende til.
Under ett minutt senere er Erik Are Stedt død, kvalt av halsgrepet han ble holdt i.
Vitneforklaringene spriker om hva som egentlig skjedde på Oslo legevakt den kvelden.
Både Spesialenheten og senere Riksadvokaten henla saken, og har flere ganger nektet media innsyn i opptaket. NRK har tatt kravet om innsyn til tingretten og lagmannsretten, og fått avslag. Tirsdag skal anken opp for landets høyeste rettsinstans.
– Saken er prinsipielt viktig fordi den handler om medienes mulighet for innsyn i straffesaker, sier NRKs nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord.
Foreldrene har gitt sitt samtykke til at NRK får se videoopptaket. De ønsker at norske medier skal få se opptaket av hva som skjedde da sønnen deres døde.
Men helst skulle de sett at saken ble brakt for retten.
– En aktor kunne kjørt hardere på og kanskje plukket dette litt mer fra hverandre, dette om ansvar og hva som er rasjonelt og klokt å gjøre i en slik sak, mener Erik Stedt.
I stedet konkluderte Riksadvokaten med at verken politikvinnene eller ambulansearbeideren hadde straffansvar, og henla saken som intet straffbart forhold.
Les mer om saken hos NRK