Hopp til hovedinnhold


Trusler og vold er hverdag for ambulansepersonell

SVERIGE: En granskning gjort av Kommunalarbetaren viser nye skremmende tall, ifølge Expressen i Gøteborg. – Vi kommer aldri til å kunne være tilstrekkelig trygge, sier ambulansearbeider Marie Lamberg.

Fra Norge: Tøff tjeneste i Tigerstaden - halvparten har blitt truet med vold i løpet av det siste året
Les også: Canadisk undersøkelse om vold og trusler
Mer fra Norge: – Jeg var sikker på å bli knivstukket
Vold og trusler mot ambulanseansatte øker i Sverige. Minst en gang i måneden rammes noen i yrkesgruppen av trusler eller vold, ifølge en gransking. Den viser at en ambulanseansatt opplever trusler eller vold minst en gang i måneden i Sverige.
62 prosent av tilfellene skjer i storbyene Stockholm, Gøteborg og Malmø. To av tre ambulansearbeidere som har blitt utsatt for trusler eller vold føler ubehag når vakten avsluttes. Åtte av ti ambulansearbeidere har blitt rammet av trusler eller vold. Seks av 177 ambulansepersonell som har blitt utsatt for trusler og vold har oppgitt i undersøkelsen at de har fått varig skade.
Marie Lamberg, 35, jobber på ambulansen i Falköping og Tidaholm. Hon har jobbet der i sju år og opplever trusler og vold i sitt yrke.
– Det har blitt en annen sjargong og holdning i det svenske samfunnet. Det går hånd i hånd med at de verbale truslene øker hos oss, sier hun.
Hun forteller at verbale trusler nesten har blitt en del av hverdagen for ambulansepersonell, mens fysisk vold er mer sjeldent. Hun forteller om en situasjon der hun og makkeren måtte bruke overfallsalarmen.
– Vi var hjemme hos en pasient som ikke var fornøyd med behandlingen og som ville ha legemidlene våre. Da vi var der ble hun kjempesint og ville ikke høre, men slengte bord og andre ting mot oss. Da hun truet med at hun hadde våpen trykte vi på overfallsalarmen.

Må lytte til magefølelsen

Lamberg forteller at de aldri helt kan vite i hvilken situasjon det er de drar til før de kommer dit. De må alltid være sine egne verneombud og iblant kan de ikke gjøre jobben fordi pasienten opptrer truende.
– Vi har bare vår egen magefølelse å stole på. Når det ikke føles bra, så får vi heller trekke oss tilbake og vente til politiet kommer for å hjelpe, sier hun.
Lamberg sier at forekomsten av narkotika, kniver og andre våpen i Sverige øker, og at det utsetter ambulansepersonellet for større risiko. De må alltid ha i bakhodet å sjekke litt før de hjelper en pasient.
– Samtidig er det for deres skyld at vi er der, vi vil hjelpe. Vi prøver å si det til dem om de blir truende.

Utdanning for trygghet

For at ambulanspersonell skal føle seg tryggere i arbeidet utdannes de og de hjelper hverandre. Det finnes en bred sirkel av myndigheter som jobber med vold og trusler mot ambulansepersonell. De samarbeider med politiet og redningstjenesten. På jobben får de utdanning og de har kollegastøtte for å prate etter vanskelige hendelser.
– Vi får også forelesninger der vi blir forberedt på ulike situasjoner som kan oppstå. Vi får også lære at det er veldig viktig hvordan vi møter folk, sier Lamberg.
Les mer om saken hos Expressen