Hopp til hovedinnhold


Tror «lomme»-ultralyd vil overta for stetoskopet

Anestesilege Nils Petter Oveland ivrer for at flere leger skal få opplæring i bærbare ultralydmaskiner. Nystartet kurs for legestudenter er fulltegnet, ifølge Dagens Medisin.

– Akuttmedisinsk ultralyd har blitt stort de siste ti årene, men i Norge har det vært mangel på opplæring, sier Nils Petter Oveland, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger (UiS) og anestesilege ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).
Læringssenteret SAFER (Stavanger Acute Medicine Foundation for Education and Research), som drives av UiS, SUS og Laerdal Medical, har de siste årene tilbudt ultralydundervisning for leger.
Vil ha ultralyd på læreplanen
Nå starter de også opp med ultralydopplæring for legestudenter. 30 legestudenter fra syv forskjellige europeiske land og 14 ulike studiesteder er påmeldt til det første kurset som holdes i neste uke.
– Kurset ble fullbooket på én time. Studentene er ivrig etter å lære om dette, men får ikke dekket behovet gjennom legestudiet, sier Oveland, som mener grunnopplæring ultralyd bør inn som en fast del av legestudiet.
Mer korrekt behandling tidligere
Med ultralyd kan legen «se inn» i pasienten og dermed oppdage alvorlige tilstander som indre blødninger, punktert lunge, hjertesvikt og årsaker til hjertestans, forteller legen.
– Gevinsten er at mer korrekt og skreddersydd behandling kan startes hurtigere. Også utenfor sykehuset har bruken av bærbare ultralydapparater vist seg å være nyttig, der støy og ulike værforhold gjør det vanskelig å undersøke pasientene med for eksempel stetoskop, sier Oveland.
Les mer om saken hos Dagens Medisin