Hopp til hovedinnhold


Trafikkfarlige førere slippes løs av Falck

Malmø: Personell på Falck ambulanse forteller at personalmangel gjør at virksomheten sender potensielt farlige førere ut i trafikken før de har fått ordentlig utdanning. I verste fall har de kun trent en uke på utrykningskjøring, ifølge Skånska Dagbladet
1024px-Mercedes_Sprinter_Ambulance_in_Malmo_pic6Skånskan har flere artikler fortalt om mangel på personell hos Falck ambulanse. I sommer har det manglet personell i flere tusen timer. Mangelen på erfarne og rutinerte ambulansesykepleiere gjør at personer med mindre erfaring settes bak rattet i ambulansene. 
Før ambulansetjenesten i Malmø ble privatisert var det harde krav for å få kjøre utrykning.
– Før var det de aller beste som jobbet på ambulansen i Malmø og det var svært få jobber her. Da var det høye krav for å få kjøre utrykning, sier en ansatt som ønsker å være anonym i redsel for å få kjeft fra arbeidsgiveren. 
Lotta Smith er kommunikasjonsansvarlig på Falck Ambulans og hun innrømmer at det kan ta bare en uke innen en nyansatt sitter bak rattet ved utrykningskjøring. 
– All utdanning innen trafikk har fokus på sikkerhet. Trafikkutdanningen omfatter totalt en uke, og etter godkjent resultat på gjennomført utdanning får man kjøre ambulanse i tilfeller der det trengs. Parallellt med dette utdannes man kontinuerlig i kjøring gjennom å tjenestegjøre sammen med en erfaren kollega. 
I ambulansdistrikt 3 som drives av Region Skåne ville aldri en nyansatt fått sittet bak rattet så tidlig.  
Magnus Olsson er kvalitets- og utdanningsansvarlig i distrikt tre og han er veldig tydelig på at det er stor risiko ved utrykningskjøring. 
Les mer om saken hos Skånska Dagbladet