Hopp til hovedinnhold


Taushetsplikten - noen nye presiseringer

Helsedirektoratet og Politidirektoratet har gitt ut et revidert rundskriv om Helsepersonells taushetsplikt - rett og plikt til å utlevere pasientopplysninger til politiet.
Last ned rundskrivet her: Taushetsplikt og utlevering av opplysninger til politiet (pdf)
I etterkant av den 22. juli så man at taushetsplikten kunne virke mot sin hensikt, når for eksempel pårørende ikke fikk vite om barnet deres var i live og under behandling eller ikke.
Folk skal ha tillit til at helsepersonellopplysninger ikke blir utlevert til politiet, ved unntak av spesielle tilfeller.
Det er siste del av rundskrivet som har endringer: 1.4. Her framgår det blant annet at: 

  • Helsepersonell kan utlevere opplysninger slik at politi kan varsle pårørende/foreldre, når pasienten er bevisstløs og helsepersonell ikke selv kan få gitt opplysninger om innleggelsen.
  • I krise og katastrofesituasjoner er det viktig for politiet å vite om noen fortsatt er savnet eller ikke, slik at de slipper å binde opp ressurser på å lete. I slike situasjoner skal helsepersonell oppgi navn på pasienter som er ivaretatt av helsetjenesten.
  • Ved vold i nære relasjoner skal politiet varsles dersom helsetjenesten får melding, og det er uavklart om gjerningspersonen fortsatt utøver vold.
  • Hvis det er sannsynlig at det dreier seg om gjentatt mishandling, og særlig hvis barn er involvert, skal politiet varsles.
  • Helsepersonell har også plikt til, på eget initiativ, å varsle barnevernet når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller er utsatt for alvorlig omsorgssvikt.
  • Ved ulykker hvor det er aktuelt med leteaksjoner hvor politiet trenger å få klarhet i hvor mange og hvem de leter etter. Da må helsepersonell oppgi navn på pasienter som er ivaretatt av helsevesenet.
  • Ved trafikkulykker som har medført død eller ikke ubetydelig skade på person, skal de som er innblandet ikke forlate stedet uten at det er nødvendig eller politiets samtykke er innhentet. Politiet kan få oppgitt personalia på pasienter som var innblandet i ulykken, dersom de trengte rask transport til sykehuset før politiet fikk registrert dem på skadestedet.
  • Det er ikke adgang til å opplyse hvem som kjørte bilen ved utforkjøring der fører og/eller passasjer var rusmiddelpåvirket.

Les hele rundskrivet her