Hopp til hovedinnhold


Takker brannvesenet for livet

Hyperallergiske Cecilie S. Deiler ble reddet i siste liten, forteller Ringerikes Blad.
Det er 2. desember 2014. Cecilie S. Deiler og mannen har nettopp kommet hjem til Kistefossvegen, etter å ha vært på Trollmyra og kvittet seg med søppel.
Plutselig kjenner hun at det er som om hele kroppen står i brann.
Dette er andre gangen hun får en alvorlig allergisk reaksjon. Hun får byller over hele kroppen og har problemer med å puste.

Satte adrenalinsprøyte selv

– Jeg visste hva jeg skulle gjøre, etter det første anfallet for tre år siden. Jeg satte en EpiPenn, som er en ganske stor dose adrenalin. Så ringte jeg 113, forklarer Cecilie.
Det blir vanskeligere og vanskeligere å puste. 36-åringen klarer ikke å snakke mer med AMK, og mannen må overta.
Så husker hun ikke mer, før hun kommer til seg selv og lurer på hvorfor stua hennes er full av brannmenn.

– En utrolig trygghet

– Sykehuset har sagt at jeg ikke hadde overlevd hvis ikke brannvesenet hadde kommet da de gjorde. To-tre minutter til uten oksygen, så hadde jeg dødd.
– Det er en utrolig stor trygghet for meg å vite at brannvesenet bare er halvannet - to minutter unna, sier Cecilie S. Deiler.

Gjør mer enn å slokke brann

Brannvesenet i Jevnaker rykket ut 159 ganger i fjor, mot 98 året før. Hele 53 av utrykningene var ambulanseoppdrag, mot 19 i 2013.
Brannsjef Tonny Jensen synes det er viktig og riktig at brannvesenet sendes til folk med blant annet hjertestans og pusteproblemer.
– Jeg synes det er viktig at nærmeste ressurs bidrar. Vi er her for å hjelpe innbyggerne, sier Jensen.
– Vi vil som regel alltid være først på stedet.

Evig takknemlig

Da Cecilie S. Deiler fikk treffe varabrannsjef Jostein Dahl og overbrannmester Ole Kristian Jakobsen mandag, trillet tårer av takknemlighet.
– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dere. Jeg er evig takknemlig, sa hun til brannmennene.
– Hva tenker du om at så mange som en tredjedel av brannvesenets utrykninger er ambulanseoppdrag?
– På én måte er det skremmende, når det er så mange oppdrag burde det stå en ambulanse på Jevnaker. På en annen måte er det utrolig bra at de har kompetanse til dette.
Deiler opplevde brannmennene som veldig profesjonelle da hun trengte det som mest.

Redder liv og leser bøker

Brannsjefen sier at mannskapene er kurset i førstehjelp, og gjør en fenomenal innsats når brannvesenet er først på stedet hos noen som har blitt syke eller har skadet seg.
– Når vi blir kalt ut til en adresse, venter vi med pasienten til ambulansen kommer. Vi kan rapportere det vi ser til ambulansemannskapene, og få beskjed om hva vi kan gjøre. Vi har hjertestarter og oksygen. Vi kan roe ned pasienten og pårørende. Vi har også lest bøker for barn, sier brannsjef Tonny Jensen.

Endrede oppgaver

Han mener at jobben som brannmann har endret seg vesentlig.
– Vi gjør mange andre ting nå enn å slokke brann i bygninger. Forebyggingen har hjulpet. Vi blir oftere brukt til ambulanseoppdrag, uten at det betyr at ambulansene er for trege eller for få.
Les mer om saken hos Ringerikes Blad