Hopp til hovedinnhold


Sykepleier slår alarm: Eldre sendes til akuttmottaket unødvendig

SVERIGE: Flere burde ha fått behandling i sitt hjemmemiljø – om kompetansen og utstyret hadde vært bedre på eldrehjemmene. Det hevder sykepleier og venstrepolitiker Iréne Forslund i Gävle, ifølge Gefle Dagblad.
– Det her er en viktig sak som jeg gjerne vil at skal debatteres, sier hun.
De som bor i eldrehjem i dag er ofte syke og skjøre. Når de plutselig blir dårligere eller rammes av en infeksjon er det relativt vanlig at man tilkaller ambulanse og sender dem på akuttmottak. Det er ofte nødvendig. Men mange ganger kunne personene ha fått den behandlingen de trengte på eldrehjemmet og sluppet det stresset og uroen som følger av akuttransporter til sykehus.
Dette beskrives i en avhandling som Marie Kirsebom, medisinsk doktor på Uppsala universitet, har skrevet. Ifølge hennes forskning, som baserer seg på hvordan helsetjenesten fungerer i Uppsala, sendes omtrent hver sjette person fra eldrehjem til akuttmottak unødvendig.
De unødige innleggelsene bunner blant annet i mangel på kontinuitet hos personellet, mener Iréne Forslund. Det er vanskelig å rekruttere sykepleiere, og det skaper stor turnover hos personellet. Personellet lærer ikke å kjenne  beboerne og deres pårørende på en god måte, og vet dermed ikke hva de forventer seg når de blir akutt dårlige.
– Noen av beboerne er tydelige på at de vil dra til akuttmottaket, og kjenner seg trygge på det, og da skal dette respekteres. Andre blir urolige og stressede av å rykkes ut og bli kjørt til sykehuset, sier hun.
Et besøk på akuttmottaket kan bli anstrengende med prøver, undersøkelser og annet som skal gjennomføres.
– For personer med demenssykdom innebærer hver flytting en forverring. De har godt av å være i et miljø der de kjenner menneskene og stemmene, sier Forslund.
En annen forklaring på de unødige akuttinnleggelsene er mangelen på medisinsk utstyr på eldrehjemmene. Det burde ha gått å i større grad enn i dag håndtere de eldres lidelser på stedet om man kunne tatt blodtrykk, måle blodverdiene og gi oksygen.
– Det beste hadde vært om kommunen hadde egne leger, geriatrikere med spesialistkompetanse innen eldreomsorg.
Les mer om saken hos Gefle Dagblad