Hopp til hovedinnhold


Står fast på ambulanseplanen

Direktøren i Nordlandssykehuset står fast på at ambulansekuttet på Sortland er forsvarlig. Nå legger han spørsmålet om ny behandling av planen fram for styret uten innstilling, melder Bladet Vesterålen.
Debatten la seg ikke etter at styret i Nordlandssykehuset i desember vedtok ambulanseplanen som kutter én ambulanse på Sortland og justerer aktivtida ned ved dagbilen på Stokmarknes. Organisasjonen Delta har trukket tallgrunnlaget for samtidighetskonflikter i tvil.
Delta mener det ville vært flere samtidighetskonflikter ut fra 2014-tallene som er lagt til grunn enn ambulanseplanen oppgir, dersom Sortland hadde hatt én bil mindre.
Det er bakgrunnen for at styrerepresentant May Britt Allstrin har bedt om at saka legges fram for styret på nytt.
Signaliserer opprettholdelse av vedtaket om reduksjon
Nå legges saka fram – uten innstilling. Men direktøren i Nordlandssykehuset legger likevel ikke skjul på at han mener planen er innenfor alle krav til faglig standard i ambulansetjenesten og bidrar til geografisk utjevning.
Etter et drøftingsmøte med tillitsvalgte sist uke, skriver direktøren at det ikke er feil i tallene:
– Ut fra de innspill som har fremkommet i forbindelse med drøftingsmøtet er det så langt ikke avdekket feil i tallgrunnlaget, men uenighet om hvilke kriterier som skal ligge til grunn for bruk av tallene, heter det i saksutredninga som skal legges fram i neste styremøte.
Den alternative analysen viser at det kunne oppstått 331 samtidighetskonflikter for Sortland stasjon isolert når man inkluderer vanlige turer, mens det tilsvarende antallet ville være 89 om man så stasjonene på Sortland og Stokmarknes under ett. Han mener det er rett å beregne antall samtidighetskonflikter for ambulansestasjonene på Sortland og Stokmarknes i lag fordi de grenser til hverandre.
Flere tiltak
– Reduksjon med en ambulanse vil øke risiko for samtidighet. Imidlertid er risikoreduserende tiltak, herunder flåtestyring, møtekjøring og reduksjon av vanlige turer som kan overtas av pasienttransport, under planlegging og implementering som del av ny ambulanseplan, påpeker direktøren.
Sortland bedre enn normalt
Dermed opprettholder han anbefalingen om å kutte en ambulanse på Sortland, også ut fra den alternative analysen.
– Det må videre tilføyes at Sortland i 2014 hadde den nest beste gjennomsnittlige responstid av våre kommuner, skriver direktøren, som viser til at bare Bodø hadde lavere gjennomsnittlig responstid.
Han peker også på at Sortland er den eneste kommunen i Nordlandssykehusets område hvor over 90 prosent av alle oppdrag hadde en responstid under 25 minutter.
Les mer om saken hos Bladet Vesterålen