Hopp til hovedinnhold


Smertefri smertestiller for barn

Legevakten i Drammen er først ute med det siste. Allerede har de tatt i bruk smertestillende nesespray for barn. Neste år blir det lystgass, skriver Dagsavisen.

– Det er ikke alltid det er nok med en Paracet eller en Ibux, men narkose blir likevel i meste laget. Siden medisiner som Pinex forte ikke bør gis til barn under 12 år, har vi egentlig manglet noe midt imellom de to. Denne nesesprayen kan bidra til å fylle det tomrommet. Jeg tror vi er de første i Norge til å ta den i bruk, sier Pål Ager-Wick, medisinsk fagsjef ved legevakten for drammensregionen og kommunelege i Øvre– og Nedre Eiker.

På et medisinskap inne på legevakten er det allerede slått opp en plakat for dosering av medisinen. Sprayanretningen er rett og slett et slags munnstykke som plasseres i enden av en helt vanlig sprøyte, dermed er det også lett å trekke opp riktig mengde av det flytende smertestillende medikamentet. For demonstrasjonens skyld fylles sprøyten med saltvann, før legevaktens Lise Formo sørger for at legen får sprayet nesen sin.

– Det aller beste er at dette er helt smertefritt og trygt for barn helt ned til 10 kilo, fastslår den entusiastiske fagsjefen.

Formo konstaterer at det har skjedd mye siden Ager-Wick ble ansatt.

Ultralyd

– Vi er også i gang med å undersøke mulighetene for å innført i en spesiell smertestillende gelé, som er en blanding av to typer lokalbedøvelse. Denne kan legges rett ned i sår og kutt og bedøver området, slik at vi kan sy igjen såret uten bruk av smertestillende sprøyte. Foreløpig er den så lite utbredt at den er veldig kostbar, men vi undersøker hvilke muligheter som finnes, sier Ager-Wick, som også er involvert i et forskningsprosjekt i samarbeid med Allmennmedisinsk forskningsenhet ved Universitetet i Oslo.

Her ser de på mulighetene for en langt mer utstrakt bruk av ultralyd som diagnoseverktøy for allmennleger. For denne teknologien kan brukes på flere enn gravide. Nær sagt alle kroppens organer kan undersøkes ved bruk av ultralyd, men det krever at den som bruker apparatet er fortrolig med det. Derfor er det etablert et eget kursopplegg for leger ved legevakten i bruken av de nye ultralydmaskinene.

Les mer om saken hos Dagsavisen