Hopp til hovedinnhold


Sårbar nødkommunikasjon

Overgangen fra analogt til digitalt nødnett skaper kommunikasjonsproblemer mellom ambulansehelikoptre og andre nødetater, skriver Dagsavisen.
Besetningen på ambulansehelikoptere må forholde seg til seks forskjellige radioapparater og en mobiltelefon, opplyste flygesjef Erik Normann i Stiftelsen Norsk Luftambulanse på en pressekonferanse onsdag. To personer omkom da et av deres helikoptre styrtet på vei til en trafikkulykke på Sollihøgda dagen før.

Årsaken til mangfoldet av kommunikasjonsutstyr, er blant annet at det nye nødnettet bygges ut trinnvis. Derfor må helikoptrene forholde seg til både det gamle og det nye nettet, påpeker han.
– Velkjent problem
– Det er mange muligheter for kommunikasjon, og der ligger også muligheter for at man ikke lykkes i å komme i kontakt, medga Normann.
– Det er ikke uvanlig at vi kommer opp i situasjoner hvor vi ikke får kontakt med alle etatene som er involvert på et skadested, sier han.
Både flygesjef Normann og administrerende direktør Syver Leivestad i Norsk Luftambulanse understreket at det har vært et veldig tungt døgn for alle ansatte både i luftambulanse, Oslo universitetssykehus og ikke minst de pårørende.
Leivestad opplyste at tilstanden til den 51 år gamle redningsmannen som ligger på Ullevål sykehus, fortsatt er alvorlig, men stabil.

Les mer om saken hos Dagsavisen