Hopp til hovedinnhold


Redningspersonell filmer ulykkesplasser

Direktesendte filmsnutter minsker risikoen for misforståelser. Både ambulansepersonell og brannmenn i Gøteborg har testet ut det å sende live fra ulykkesplasser. På redningstjenesten i Stor-Gøteborg ser man stor nytte av satsningen.

policemen_filming393Direktesendte filmsnutter minsker risikoen for misforståelser. Både ambulansepersonell og brannmenn i Gøteborg har testet ut det å sende live fra ulykkesplasser. På redningstjenesten i Stor-Gøteborg ser man stor nytte av satsningen, skriver svenske Dagens Nyheter.

Les hele saken i Dagens Nyheter: Räddningspersonal filmar olycksplatser

- Det blir lettere å se hele ulykkesbildet, sier Håkan Alexandersson, stedfortredende redningssjef ved redningstjenesten i Stor-Gøteborg.

Pilotprosjekt
Han har praktiske erfaringer fra det nylig avsluttede pilotprosjektet ved Viktoriainstitutet, et it-forskningsinstitutt i Gøteborg. I høst ble redningspersonell utstyrt med kamera og mulighet til å sende over film fra kamera/mobiltelefon til redningstjenestens "larmcentral".

Det ble filmet fra branner, trafikkulykker og andre ulykkesplasser til beslutningstakere, med forbehold om at ingen rammede ble filmet.

- Det har alltid vært vanskelig å få et fullstendig bilde av ulykkesplassen. Viktig informasjon blir borte mellom dem som er ute og stabsfolk inne, når det er vanskelig å beskrive hvordan det ser ut på stedet. Selv om det er kolleger som kjenner hverandre godt som snakker, sier Håkan Alexandersson.

Diskotekbrann
Han bruker diskotekbrannen i Gøteborg
1998 som et eksempel på at informasjonen ikke var tilstrekkelig. Flere timer etter at mannskapet på stedet så katastrofens omfang trodde staben på nødanropsentralen fremdeles at det var "fem til syv døde", ikke 57 som var det korrekte tallet.

- Vi hørte at de sa 57, men kunne ikke tro at det var så ille. Derfor ble det altfor få enheter på stedet. Det var en ekstrem situasjon, men problematikken finnes hele tiden, sier Alexandersson.

Han synes at prinsippet med å oversende filmer kan brukes i stort sett alle redningsscenarier. Her om dagen ble et jordskred filmet.

Direkte filming fra ambulanse til sykehus
Jonas Landgren er forskningsledare på Viktoriainstituttet. Han poengterer at det er svært viktig å beskytte den  personlige integriteten på ulykkesplassene. Det er en tommelfingerregel at rammede ikke skal filmes. Nå skal et nytt delprosjekt se på om en direktekanal kan opprettes mellom ambulansepersonell og sykehus uten å passere politi og nødsentral.

- Vi skal se på om det kan gjøre slik. Det ville hjelpe sykehus til å direkte vurdere ulykken og vite hvilken beredskap de trenger, sier Jonas Landgren.

Han håper på interesse ellers i Sverige.