Hopp til hovedinnhold


Privatpersoner raskere enn ambulansen

STOCKHOLM: Ved mer enn halvparten av hjertestansene i Stockholm er frivillige livreddere raskere enn ambulansen. Nå etterlyses flere sms-livreddere. – Vi vil at stockholmere ska bli best i verden på å redde liv, sier Mårten Rosenqvist, professor i hjertmedisin ved Karolinska Institutet til DN.se.
Hver dag inntreffer et eller to hjertestans i Stockholm utenfor sykehus. Statistikk som DN har etterspurt viser at kommunens 9500 frivillige sms-livreddere kommer før ambulansen ved 54 prosent av alle hjertestans. Ved 29 prosent av stansene er livredderne raskest av alle, inkludert brannvesen og politi.
– Vi trenger flere frivillige livreddere. Alle som har utdanning i hjerte-lungeredning (HLR) burde være med. Jeg synes HLR burde være obligatorisk på skolen. En trettenåring er like dyktig som en voksen på dette, sier Mårten Rosenqvist, tals­person for Stockholms Hjärt­stoppscentrum ved Södersjukhuset.
For ti år siden var ambulansen alene om å dra ut på hjertestansalarmer i Stockholm kommune. I 2005 tilbød brannvesenet seg å kjøre slike oppdrag og siden 2010 er også politiet med. I samme vev er det startet et verdensunikt prosjekt med sms-livreddere.
For øyeblikket er 9500 frivillige stockholmere med HLR-utdanning tilsluttet prosjektet og varsles samtidig som ambulansen når et hjertestans skjer i nærheten. Det finnes potensial for flere ettersom man regner med at oppimot  200 000 stockholmere har gjennomgått utdanningen.
Det viktigste for overlevelse er tidlig påbegynt HLR. Om man sammenligner ambulanse, politi og brannvesen er ambulansen i dag først på stedet i 35 prosent av tilfellene, brannvesenet 34 prosent og politiet i elleve prosent.
–  Insattstidene har på ti år sunket med et drøyt minutt. Det  høres kanskje ikke så mye ut, men ettersom overlevelsessjansen minsker med ti prosent for hvert minutt er det viktig at alle nødetatsressursene samarbeider, sier Mårten Rosenqvist.
Les mer om saken hos DN.se