Hopp til hovedinnhold


Politiet knuser egne utrykningsmål: Innrømmer at kravene har vært for slappe

Resultatene etter det første året med måling av politiets responstid er så gode at justisminister Anders Anundsen innrømmer at kravene har vært for lette å innfri. Det skriver NRK Norge.

Hvor lang tid tror du det tar fra du ringer til politiet og forteller om en potensielt livstruende hendelse, til en patruljebil er på plass?
For å svare på det spørsmålet har politidistriktene i ett år målt utrykningstiden for akutte oppdrag, over hele landet. Ser man hele landet under ett, knuser politiet kravene man har satt til seg selv.

  • På landsbasis er kravet at 80 prosent av utrykningene i snitt skal skje på 15 minutter, i områder med 20.000 innbyggere eller mer. Her er resultatet 12 minutter.
  • I områder med 2.000–19.999 innbyggere, skal politiet i snitt være på plass innen 30 minutter i 80 prosent av tilfellene. Her er resultatet 19 minutter, altså elleve minutter bedre.
  • I de mest grisgrendte områdene, der det bor under 2.000 innbyggere, er kravet på landsbasis at politiet skal være på plass innen 45 minutter. Det endelige resultatet er 12 minutter bedre, altså 33 minutter.

Den dårligste 20 prosenten av utrykningene tas vekk, noe Politiets Fellesforbund reagerer på.
Et eksempel er Sogn og Fjordane, der politiet skal være på plass i grisgrendte strøk innen 45 minutter. Resultatet ble hele 54 minutter, altså ni minutter tregere.

Anundsen: – Må skrus til

Det er gode nyheter for justisminister Anders Anundsen (Frp), som mener tallene fra det første hele året med målinger vil gi en viktig «forventningsavklaring» til hvor raskt politiet kan være på plass etter en utrykning.
Samtidig innrømmer han at kravene har vært for rause. I strøk med få innbyggere er målet at politiet skal være på plass innen 45 og 50 minutter i de fleste tilfeller.
– Det er helt naturlig at vi skrur til responstidkravene i 2016, når vi ser disse resultatene. Vi bruker 2,2 milliarder mer på politi, inkludert 2016-budsjettet. Da må vi også forvente noe i den andre enden når det gjelder responstid, sier Anundsen.
Les mer om saken hos NRK