Hopp til hovedinnhold


Ny app i Norge: SMS-livreddere ved hjertestans

Datastudenter ved UiS har utviklet en app som finner nærmeste hjertestarter og livredder i en nødsituasjon, melder Universitetet i Stavanger.
IMG_4679Det finnes en lignende app i Sverige. Nå er AMK i Stavanger positive til å prøve ut noe lignende i sitt område.
Tidligere: Først i landet med pilot på hjertestarter-app
– Vi er helt i startfasen. Vi er veldig positive, men vi har ikke gjort noen avtale med kommunen hvor dette skal testes ut ennå, sier Brit Vigdis Nordbø, AMK-leder i Stavanger til Ambulanseforum.
Appen er utviklet av datastudenter på Universitetet i Stavanger.
– Vi ble spurt om å utvikle en ny app som redder liv. Syv studenter har jobbet med den. Nå er den ferdig og ligger klar i app-butikkene til både iPhone, Android og Windows, sier Andreas Kvist, datastudent ved UiS.
Les også: SMS gjorde at flere fikk HLR
Og: Danskene vurderer samme ordning
Historien starter da Jarle Jr. Norheim, en ambulansearbeider på Moi, brått stod uten ambulanse: Tjenesten ble lagt ned. Norheim forsto at det kunne bety livsfare ved hjertestans for innbyggerne i Moi og Lund kommune. Ambulansen ville nå ha en utrykningstid på 30 minutter. Sjansen for overlevelse ved hjertestans minsker med ti prosent for hvert minutt som går uten hjelp.
– På Moi er det registrert ti hjertestartere. Samtidig finnes det en del mennesker som kan betjene dem, de er sertifiserte HLR-livreddere. Problemet er at få vet hvor hjertestarterne er eller hvor livredderne befinner seg. Jeg tenkte at dette måtte være et løsbart problem, forteller Norheim.
Norheim tok kontakt med faglærer Krisztian Balog ved Universitetet i Stavanger. Han tente på ideen og tilbød kompetansen til sine studenter.
– Jarle hadde en fantastisk idé som manglet en teknisk løsning. Prosjektet er samfunnsnyttig og teknisk utfordrende, og passet perfekt til datastudentene i fjerde semester, sier Balog.
GPS
Appene bygger på GPS-teknologi. – Tanken bak appen er å varsle frivillige som er i nærheten av en person som har fått hjertestans. På appen vil brukeren se hvor pasienten befinner seg og hvor man kan finne de nærmeste hjertestarterne og sertifiserte livreddere. Det er en omstendelig jobb å registrere alle hjertestartere og livreddere i landet, forklarer Kvist:
– Apotek1 har allerede et register over solgte hjertestartere i landet, men ingen oversikt om de er i bruk eller er utdaterte. Er batterier og elektroder fornyet? Vi kunne ikke lage et register med hjertestartere som muligens ikke var i drift.
Studentene begynte derfor registreringen fra null. - Jarle har bredt kontaktnett, han er instruktør i HLR og holder kurs i livredning. På alle kurs han holder, forteller han om appen og får livreddere til å registrere seg. Det er også mulig å registrere seg på hjemmesiden ABCHjelp.no og på Facebook, sier Kolnes-Cassis.
Hele 1300 personer har registret seg som livreddere, og i appen er det så langt lagt inn 300 registrerte hjertestartere. ABCHjelp kartlegger personer som har HLR-kompetanse i realtid via GPS. Det gjør at appen kan hjelpe dem med hjertestans innen få minutter.
Ikke kommersielt
Det er ikke kommersielle interesser tilknyttet prosjektet. – Til nå har vi tatt penger fra egen lomme. Vi har fått litt støtte fra Innovasjon Norge til å produsere en animasjonsfilm som presenterer produktet. Det er viktig for oss at alt er gratis ved denne tjenesten: Appen er gratis og bruken er gratis, forklarer Nødland.
Ifølge utviklerne er dette den første tjenesten av sitt slag i Norge. Det finnes fullt utviklede apper som er i drift i Sverige og Danmark, men disse er privat drevet og har kommersielle interesser.
Pilot på Moi
Livredder-appen blir nå et pilotprosjekt i nettopp Norheims bo-kommune Lund, ifølge UiS.
Les mer om saken hos UiS