Hopp til hovedinnhold


Når sykehuset er langt unna, blir helsetjenestene dårligere

Legevaktene og ambulansetjenesten er altså ikke i nærheten av å kunne ta over jobben hvis lokalsykehus mister akuttfunksjoner. Man bør tenke nytt også når det gjelder å styrke småsykehusene, skriver Helen Brandstorp, leder for Nasjonalt senter for distriktsmedisin i et innlegg i Bergens Tidende.
Det handler ikke bare om at avstand fører til hjelpen er vanskeligere å nå for folk. Forskning har for eksempel vist at de som bor nær alarmsentralen, får raskere hjelp enn dem som ringer fra et sted langt unna. Dette må man forstå når planer legges på høyt nivå.
Ettersom samfunnsforskning tydelig har vist at tilliten synker når den geografiske avstanden øker mellom oss, er det altså ikke en ny sjekkliste eller app som er det aller viktigste.
Professorer med lang erfaring fra mange ulike typer tjenester som slår hull på myten om storsykehusets overlegenhet. Både Torben Wisborg og Mads Gilbert har i mange tiår reist og jobbet flere steder i landet. Minst en av dem burde derfor finnes i det nye sykehusutvalget.
En undersøkelse fra Gilberts virke viste for eksempel at AMK-operatører i Tromsø ventet over åtte minutter lenger før de trykket på alarmknappen dersom meldingen kom fra en innringer på yttersiden av Senja sammenlignet med Tromsø sentrum.
Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin har vist en sammenheng mellom avstand til legevakt og bruken av den. I stedet for å legge ned flere av legevaktene har vi derfor fått nye forskriftskrav om kompetanseøkning, og myndighetene jobber for å legge til rette for det.
De leter etter måter å gjøre legevakten mer attraktiv på som arbeidsplass - mindre vikarbasert og bedre integrert med kommunenes andre helsetilbud.
I Ål i Hallingdal har forskere funnet at pasienter foretrekker den lokale Sjukestugu fremfor sykehus hvis det er medisinsk forsvarlig å innlegges lokalt. Undersøkelser om hvordan det går med pasientene, har vist at det går fint. Utviklingen har fått skje ut fra lokale fagfolks kompetanse og stedets særegenheter.
Sykehuset på Voss har gjort det samme. Der er det konkurranse om stillingene, og den kirurgiske avdelingen har vokst fra tre til ni leger de siste ti årene.
Les hele innlegget hos Bergens Tidende