Hopp til hovedinnhold


– Mange har misforstått hva 112 er til for

Politiet i Salten plages av stadige falske oppringninger til politiets nødtelefon, skriver Avisa Nordland.
Iowa_112.svg
Senest natt til onsdag gjennomførte politiet en væpnet aksjon på Røst, etter at de fikk inn en nødmelding som viste seg å være falsk.

Nødsentralen hos Salten-politiet mottar i underkant av 1.000 anrop hver eneste måned. Fagervoll mener et sted mellom 80 og 90 prosent av alle anropene aldri skulle kommet til nødsentralen.

– Samtalene til 112 er de samtalene vi prioriterer høyest. Vi setter alle andre samtaler på vent for å betjene 112. Med såpas høy andel feiloppringninger, blir det av og til et stort stressmoment, og går utover personer som er i reell nød, forteller operasjonsleder Espen Fagervoll i Salten politidistrikt til Avisa Nordland.

30 oppringninger

Onsdag for en uke siden ble en kvinne i 40-årene kritisk skadd i en motorsykkelulykke på E6 mellom Fauske og Rognan. Mens politiet på operasjonssentralen kommuniserte med ambulanse, Hovedredningssentralen, helikoptertjeneste, vitner og politipatrulje på stedet, mottok de stadige samtaler fra en telefon der ingen svarte i andre enden.

– Samtidig som vi jobbet med trafikkulykken fikk vi 30 oppringninger fra en mann som var på tur opp i Beiarfjellet. Den måtte betjenes på lik linje med alt annet vi holdt på med, selv om mannen lommeringte. Til slutt fikk vi tak i mannen og ba han pent om å sette på tastelåsen, sier Fagervoll og legger til:

– Det var snakk om at det kunne være en motorsykkelpassasjer som det ikke var gjort rede for. Da gikk stressnivået litt opp.

Les mer om saken hos Avisa Nordland