Hopp til hovedinnhold


Luftambulansen i Bergen: Kan gi blodoverføring i luften

Som første i Norden har luftambulansen i Bergen nå med seg blod om bord i akutte situasjoner, skriver Bergensavisen.

– Dette blodet vil garantert redde liv det neste året, sier Geir A. Sunde, som er lege på luftambulansen.

Som den første i Norden har luftambulansen nå blod om bord på basen sin, som Sunde og de andre legene kan gi som blodoverføring på skadestedet og mens pasienten fraktes til sykehus. Seks desiliter blod kan være avgjørende når sekundene teller og blødningene er store.

En stor forskjell

- Seks desiliter er kanskje ikke så mye, men det kan utgjøre en stor forskjell når pasienter har store blodtap, sier Einar Klæboe Kristoffersen, avdelingssjef ved Blodbanken.

I forrige uke fikk luftambulansen i Bergen på plass en spesiallaget kjølebag, hvor de oppbevarer det ferske blodet. Det tar de med i helikopteret dersom det kan bli behov for det. Senest tirsdag ble kjølebagen tatt med ut til en ulykke i Rosendal, men da var det ikke behov for å bruke det.

Den nye ordningen er et resultat av et samarbeid mellom luftambulansen og Blodbanken ved Haukeland universitetssykehus. Blodet skal gi bedre behandling av akutte pasienter med pågående blødning, som trenger blod før redningsmannskapene har fått dem inn på sykehus.

Eksklusiv vare

Men blodet vil ikke bli brukt i tide og utide.

- Vi må ha klare indikasjoner på at det er behov for det. Hver eneste pose er viktig og skal ikke sløses med, poengterer Sunde.

Hvert år rykker luftambulansen i Bergen ut på 1100 oppdrag med helikopter. Legene regner med at 20- 40 av disse pasientene vil trenge blodoverføring det neste året.

- Rundt 5- 10 prosent av alle blødende pasienter vil trenge blodoverføring, sier Sunde.

Brukt av Nato

Kjølebagen er i bruk av forsvaret i flere NATO-land. Blodet er av typen 0 negativ, en type katastrofeblod som i nødstilfeller kan bli gitt alle pasienter.

Siden i fjor har luftambulansen i Bergen hatt med seg frysetørket plasma ut på oppdrag. Dette har de gitt blant annet til kvinner med styrtblødning etter fødsel.

Les mer om saken hos Bergensavisen