Hopp til hovedinnhold


Helsepersonell kan bli nødt til å gripe inn i livsfarlige situasjoner

- Vår oppgave er ikke å sette flere liv i fare, sier avdelingssjef for akuttmedisin i Helse Bergen, Guttorm Brattebø til Bergens Tidende.
Forslaget om å la helsepersonell gripe inn i livstruende situasjoner, selv om politiet ikke har ankommet, er sendt på høring. Dermed kan regelendringen for helsepersonell bli et faktum.
Avdelingssjef for akuttmedisin i Helse Bergen, Guttorm Brattebø, mener en eventuell endring i prosedyrene vil stille langt større krav til de ansatte.
«Hvis kniv eller annet dødelig stikk-/huggvåpen benyttes av gjerningspersonen(e), skal brann og helse selv vurdere om tiltak kan iverksettes mot gjerningspersonen(e) før politiets ankomst», heter det i forslaget.

Helsepersonell gjør politijobb

- Jeg er skeptisk til at helsepersonell skal gjøre politiets arbeid. Om denne endringen blir gjennomført, ser jeg at nettopp det vil bli et tema, sier Brattebø.
Avdelingssjefen frykter for hvilke konsekvenser regelendringen kan få, hvis for eksempel ambulansepersonell velger å gripe inn i en hendelse.
- Går det bra, kan man bli dagens helt. Skjer det motsatte, vil man bli stemplet som noe ganske annet, sier Brattebø.
Han mener man fort kan framprovosere uønskede reaksjoner mot personer som ikke er opplært til å takle slike situasjoner.
- Det er ingen tjent med. De fleste av oss går på jobb for å komme uskadd hjem igjen. Det må også gjelde for helsepersonell. Politiet skal gripe inn, og har et annet utgangspunkt og opplæring. Vår oppgave er først og fremst å redde liv, ikke å sette flere i fare, sier avdelingssjefen.
Les mer om saken hos Bergens Tidende