Hopp til hovedinnhold


Først i landet: Pilot på hjertestarter-app

Moi utenfor Stavanger blir først i landet på å prøve ut en pilot på en app som varsler førstehjelpere i nærheten, og deretter gir informasjon til førstehjelperen hvor nærmeste hjertestarter befinner seg.

Les også: Norskutviklet app skal forbedre SMS-livredding i Sverige
Det har vært en del motforestillinger mot å innføre et system med varsling av førstehjelpere i AMK-tjenesten i Norge. Kan man være sikker på at hjertestarteren fungerer og at den ikke er låst inne? Prosjektet har også tatt dette med i betraktningen.
Jarle Norheim var ambulansearbeider på Moi. Så ble ambulansen lagt ned. Han forsto fort at det kunne bety livsfare ved hjertestans. På Moi er det registrert ti hjertestartere. Samtidig finnes det en del mennesker som kan betjene dem, skriver Stavanger Aftenblad.
Tidligere: SMS gjør at flere får HLR
Og: Danskene vurderer samme ordning
Problemet er bare at få vet hvor hjertestarterne henger og ingen vet hvor hjelperne til en hver tid befinner seg. Det måtte være et løsbart problem, tenkte Jarle Norheim og tok kontakt med Universitetet i Stavanger. Her er Andreas Kvist datastudent.
– Vi fikk forespørsel om vi kunne tenke oss å bli med på et prosjekt. Vi skulle utvikle en ny app som kunne redde liv. Åtte studenter har jobbet med den. Nå er den ferdig og ligger i app-store, sier Kvist.
Andreas Kvist og Jarle Norheim har funnet ut at en del hjertestartere ikke fungerer godt nok. Det finnes elementer i en hjertestarter som har utløpsdato og som må fornyes. Når en hjertestarter registreres i appen, vil den gå ut av systemet når utløpsdatoen passeres. Samtidig vil eieren bli varslet. Det samme systemet gjelder hjelperne. Hvis ikke en hjelper har fornyet kunnskapene sine i løpet av 12 måneder, forsvinner vedkommende fra appen, men får en e-post med råd om å kurse seg på nytt.

Har stor tro

Appen bruker gps-teknologien. Alle som er kurset i livredning registrerer seg i appen. Via mobilen deres vil AMK vite hvor de befinner seg. Hvis det oppstår akutt hjertestans, kan AMK finne nærmeste hjelper med et tastetrykk. Hjelperen kan i tillegg finne nærmeste hjertestarter via appen. Den eneste forutsetningen er at hjelpere og hjertestartere er registrert i i systemet.
Stein Rettedal er lege på Moi. Han har stor tro på appen.

Les også: Ny forskning viser verdien av tidlig hjertelungeredning

Tidligere: SMS-alarm skal redde liv og Privatpersoner raskere enn ambulansen

– Vi merket godt at vi ble mer sårbare da ambulansen forsvant. Ved hjertestans er de første minuttene livsviktige. Det må ofte en hjertestarter til for å få et hjerte i gang igjen. Hvis det nå blir slik at folk som er kurset for å bruke hjertestarter vil kunne finnes via en app, så er det et stort framskritt. Hvis vi i tillegg får en oversikt hvor nærmeste hjertestarter befinner seg, så øker muligheten for å kunne hjelpe betraktelig, sier han.

Trenger ytterligere finansiering

Jarle Norheim og hans unge hjelpere har utviklet appen på eget initiativ. Det har ikke vært kommersielle interesse tilknyttet prosjektet.
– Til nå har vi tatt penger fra egen lomme. Vi har fått litt fra Innovasjon Norge, men det har stort sett gått med til å dekke utgifter vi allerede har hatt. Det er viktig for oss at alt er gratis ved denne tjenesten. Appen er gratis og bruken er gratis.
Jarle Norheim og Andreas Kvist skulle så gjerne hatt med seg noen tunge investorer på prosjektet. De har fått mye hjelp av Laerdal og AMK i Stavanger, men de merker samtidig at de er presset når det gjelder økonomi.
Ifølge utviklerne er dette den første appen av sitt slag i Norge. Det finnes en fullt utviklet app i San Diego i California.
Les mer om saken hos Aftenbladet