Hopp til hovedinnhold


Falcks ambulanser i Skåne blør kompetanse

30 ambulansesykepleiere sa nylig opp, og ble erstattet med dansk personell og nyuteksaminerte sykepleiere. Ambulansepersonell i sydvestre Skåne varsler nå om at kompetanseflukten går utover pasientsikkerheten, skriver Skånska Dagbladet.
– Visse ambulanser hadde jeg ikke ønsket at skulle komme til min mamma eller mitt barn, sier en i personellet.
Ambulanspersonell har et stort ansvar og erfaring er avgjørende for å kunne arbeide effektivt og ta de retts beslutningene på et oppdrag.
Denne erfaringen har Skånes distrikt 1 – som inkluderer Malmø, Skurup, Svedala, Trelleborg og Høllviken – mistet etter at uvanlig mange ambulansesykepleiere har sagt opp stillingen.
Det mener ambulanspersonell som Skånska Dagbladet har snakket med.
– Hela kompetansen i ambulansen utarmes. Falcks ambulanser blør kompetanse, sier en person som vil være anonym av redsel for å få reprimande for å ha snakket med pressen.
Personellet forteller at rundt 30 spesialsykepleiere har sagt opp. Dessuten har fire sjefer forlatt tjenesten.
– Vi har ingen ledelse. Jag har sett forandringene. Det er så trist at det har blitt slik, sier personen.
I en desperat jakt etter nytt personell har kravene blitt senket fortløpende og nå finnes det knapt "noen krav" til nyrekruttert personell.
Dessuten begynner Falck ambulanse å ta inn dansk personell for å fylle lukene, sier personen som er kritisk til att Falck ambulanse ikke virker som de har evne til å løse problemene.
– De har tatt inn dansker for å holde det flytende. Vi vet ikke helt hva slags utdanning de har, sier personen som forteller at man jobber i team og at det er veldig viktig å ha en bra kommunikasjon uten språklige barrierer, og at det er viktig å vite eksakt hva den andre personen har som kompetanse.
Til syvende og sist kan det være et spørsmål om liv eller død, sier  personen.
Vårdförbundets representant Rickard Uppenberg bekrefter opplysningene:
– Informasjonen du har er riktig. Mange sykepleiere har sagt opp og velger seg andre arbeidsgivere.  Vi var rundt 75 stykker. Rundt 30 spesialister har sagt opp det siste året, sier han.
Rickard Uppenberg løfter fram problemet med for stor personalomsetning:
– I morgen kan jeg sitte med noen som jeg ikke engang vet hva heter, sier han og understreker hvor viktig det er å kjenne hverande for å kunne jobbe bra sammen.
Les mer om saken hos Skånska Dagbladet