Hopp til hovedinnhold


Ett år etter 22. juli: Gir 277 millioner mindre til beredskap

Regjeringen møter 22. juli-kommisjonens beredskapsslakt med penger til flere politifolk og IKT. Likevel brukes det 277 millioner kroner mindre til beredskap i 2013 enn i årets budsjett.

Regjeringen møter 22. juli-kommisjonens beredskapsslakt med penger til flere politifolk og IKT. Likevel brukes det 277 millioner kroner mindre til beredskap i 2013 enn i årets budsjett, skriver NRK.
Da 22. juli-kommisjonen i august la frem sin knusende kritikk av norsk beredskap før og under terrorangrepene i fjor, fikk regjeringen og nødetatene med en liste over 31 konkrete forbedringspunkter. Flere av disse krever investeringer og ekstra penger, noe også beredskapsminister Grete Faremo la vekt på i sin redegjørelse for Stortinget kort tid etterpå.
En gjennomgang NRK.no har gjort av forbedringspunktene som krever investeringer, viser at det settes av penger til flere av disse. Likevel får redningstjenesten, samfunnssikkerhet og beredskap 7,9 prosent mindre hvis man sammenlikner saldert budsjett for 2012 og forslaget til 2013-budsjett.
Det tilsvarer 277 millioner kroner, en nedgang fra 3526,9 til 3249,9 millioner kroner.

– Beredskapen ikke bedre enn før 22. juli

Regjeringen forklarer dette med at utbyggingstiden for nødnettet er forlenget, og at det dermed har blitt en betydelig nedgang i utgiftene fra i fjor.
– Vi har foreslått, og fått tilslutning for å forlenge investeringsperioden for nødnettet, for å sikre både installasjonen og at organisasjonen er beredt på å ta i mot. Det er et stort prosjekt. Derfor vil bevilgningene bli mindre neste år, sier Grete Faremo til NRK.
Oppsosjonen er derimot ikke imponert over beredskapsbudsjettet.
– Min konklusjon er at sikkerhet og beredskapsnivået i Norge vil være helt likedan i 2013 som før 22. juli i fjor, sier lederen av justiskomiteen på Stortinget, Frps Per Sandberg.
Han hevder mesteparten av pengene går til byråkrater og seminarer om holdninger.
– Det eser ut i byråkrati. Administrasjonen i Justis- og beredskapsdepartementet øker med over 20 prosent, for at de skal lære seg å samordne seg. Det er sikkert slik de skal følge opp Gjørv-kommisjonen, sier han til NRK.no.
Les mer om saken hos NRK