Hopp til hovedinnhold


Chip i brystet skal redde liv

DANMARK: Tusenvis av dansker som har vært rammet av hjertinfarkt, har nå utsikt for å få inoperert en liten monitor i brystet som varsler om det er tegn på et nytt hjerteinfarkt, melder Berlingske.  
Chipen holder konstant øye med hjerterytmen, og slår alarm ved de første tidlige tegn på at for eksempel en ny blodpropp er under oppseiling.
I dag er det mange pasienter som tidligere har hatt hjerteinfart, som ikke oppdager tegnene på nye forstyrrelser av hjerterytmen før det er for sent og det har skjedd uopprettelig skade på hjertet eller hjerneslag. Det risikerer å koste dem livet.
Forventningen til de nye hjertemonitorene er at de kan redde liv og spare penger, fordi det blir mulig å sette inn behandling så tidlig at man unngår masse kontrollundersøkelser og innleggelser.
Dette er perspektivet når leger på det danske Rikshospitalet, i samarbeid med forskere på Ålborg Universitet, starter med forsøksprosjekter på cirka 3000 pasienter som tidligere har hatt hjerteinfarkt.
Halvparten vil få tradisjonell behandling med medisin og jevnlige kontroller, den andre halvparten vil få implantert en hjertemonitor under huden i nærheten av brystbenet. Chipen er noen få centimeter lang, og vil døgnet rundt måle hjerterytmen.
Oplysningene er de samme som man får på et EKG. De blir sent til datamaskiner i Tyskland, og systemet er designet for å oppdage alvorlige uregelmessigheter i hjerterytmen.
Skjer dette får legene på Rigshospitalet og Ålborg en e-post, og kan i løpet av få timer ta kontakt med pasienten, slik at de kan få nødvendig behandling.
I  mange tilfeller vil det kun være snakk om en justering av for eksempel blodfortynnende medisin. I andre tilfeller kan hjerterytmen være såpass alvorlig at man vil varsle en ambulanse. Da kan pasienten få inoperert en pacemaker innen et halvt døgn.
Les mer om saken hos Berlingske