Hopp til hovedinnhold


Bekymret etter munn til munn-råd

AMK-sentralen anbefaler nå å kun bruke brystkompresjon under hjerte- og lungeredning. Overlege Trond Nordseth er skeptisk, skriver Romerikes Blad.

Bakgrunn: Anbefaler ikke lenger munn-til-munn
– Dette er en komplisert diskusjon i forhold til hva som er viktig ved hjerte- og lungeredning (HLR). Vi sier ikke at taktikken til AMK-sentralen er feil, men at folk har kunnskap om innblåsing – eller munn til munn-metoden – er viktig, sier Lørenskog-mannen Trond Nordseth, overlege ved klinikk for anestesi og intensivmedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim.
Les NRRs kommentar: Hjerte-lungeredning uten munn-til-munn? 
Les også Norsk Førstehjelpsråds kommentar: NRK skaper forvirring
Han er også leder av i Norsk Resuscitasjonsråd (NRR), fagråd for Den norske legeforening i spørsmål om gjenoppliving av barn og voksne.
Det var NRK Vestfoldsom først meldte at AMK-sentralen i distriktet hadde sluttet å veilede folk i munn til munn-metoden.
– I en del tilfeller vil man klare seg uten innblåsinger i den første fasen etter at hjertet har stoppet. Når derimot hjertestansen er forårsaket av oksygenmangel, må man utføre munn til munn. Eksempler på dette er drukning og kvelning. Hvis et barn får hjertestans så er det i 60–70 prosent av tilfellene oksygenmangel som er årsaken, påpeker Nordseth.

Har ikke kompetanse

Avdelingsoverlege Andreas E. Hansen i AMK Oslo sier at de vurderer kunnskapsnivået til innringeren før de veileder i munn til munn-metoden.
– Vi ser at kompetansenivået til lekfolk kanskje ikke er godt nok i slike situasjoner. Derfor anbefaler vi nå ofte kun hjertekompresjon, sier han.
– Studier viser at kompresjonene er det viktigste. Dette fordi man ikke er god nok til å skape åpne luftveier. Da kan luften gå ned i magen og man risikerer at syre og mageinnhold kommer opp gjennom spiserøret og inn i lungene. Når trent personell kommer til stedet har ikke pasienten åpne luftveier slik at det vanskeliggjør livreddende arbeid, forklarer han.

Ikke riktig argument

Dette argumentet holder ikke for overlege Trond Nordseth:
– Jeg synes ikke at dette er en god argumentasjon for ikke å veilede om munn til munn-metoden. Det er ikke uvanlig at mageinnhold kan komme i lungene gjennom en gjenoppliving, både når lekfolk og helsepersonell er involvert. Med moderne intensivbehandling etter HLR går det stort sett greit med pasienten. Skal vi lære bort førstehjelp, så er det bra om man legger seg på et visst nivå og lærer innblåsing også. Faren er at de som trenger det ikke får riktig behandling.
Hansen forteller at hvis innringer vil ha veiledning om munn-til-munn-metoden får de det.
Han understreker imidlertid at han er enig med Nordseth i at munn til munn-metoden skal benyttes ved hjertestans forårsaket av oksygenmangel.

Hjelp til – uansett

De er begge enige om at det er bedre å gjøre noe, enn å ikke hjelpe.
– Husk at dette er en veldig stressende situasjon. Greier man ikke å utføre munn til munn, så gjør man så godt man kan med hjertekompresjon, tilføyer Nordseth.
Les mer om saken hos Romerikes Blad