Hopp til hovedinnhold
Akutthjelper prosjektet forutsetter jevnlig trening og resertifiseringer. Foto: Aukra Brannvesen.
Akutthjelper prosjektet forutsetter jevnlig trening og resertifiseringer. Foto: Aukra Brannvesen.


De viktige akutthjelperne: På et år reddet brannvesenet mer enn 500 liv

Brannvesenets akutthjelpere er kommet for å bli. Dette er en nyttig ressurs spesielt på mindre tettsteder, som ofte har litt avstand til nærmeste ambulanse.

Brannvesenets mannskaper kan gjøre en stor forskjell i tiden frem til ambulansen er på plass hos pasienten. Det startet med prosjektet «mens vi venter på ambulansen» i 2009. Allerede året etter var Stiftelsen Norsk Luftambulanse i gang med opplæring av brannmannskap landet rundt. Frem til nå har 8.500 brannmenn på 350 brannstasjoner blitt opplært og tar del i prosjektet.

Først på skadestedet

Det er voldsomme dimensjoner på akutthjelper ordningen. Bare for 2023 har brannkorpsene som er med i ordningen rykket ut på 7361 førstehjelpsoppdrag etter anmodning fra AMK. I tillegg utførte de helsehjelp som først av nødetatene på 1235 hendelser. På 473 hendelser var brannvesenet først på skadestedet, og på hele 574 oppdrag rapporterer brannvesenene at de med stor sannsynlighet har bidratt til å redde liv (tall fra DSB og Bris).

-Britt I SNLA er ambulansepersonell i Kristiansund, og trenger ikke reise langt for å finne nærmeste brannstasjon med akutthjelpere.  Fagleder Jørn Jensen ved brannstasjonen i byen er en viktig samarbeidspartner.Foto: Thomas Kleiven.

Prosjekt Akutthjelper er en frivillig ordning. Det er kommunene som må ville delta i prosjektet. Ikke minst må kommunehelsetjenesten og også helseforetaket spille på lag. Men frem til nå har det vært enorm interesse for prosjektet. 

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.