Hopp til hovedinnhold
Helle Marie Åsatun og Sanaria Ali håper å få donert en ambulanse til Gaza. Maria C. Fælla er også med, men var ikke med da bildet ble tatt. Foto: Privat.
Helle Marie Åsatun og Sanaria Ali håper å få donert en ambulanse til Gaza. Maria C. Fælla er også med, men var ikke med da bildet ble tatt. Foto: Privat.


Håper å få donert ambulanse fra Norge til Gaza

Bare et fåtall ambulanser fungerer fortsatt i Gaza etter et halvt år med krig. – Det er en humanitær katastrofe, og de trenger flere, sier Helle Marie Åsatun.

Den palestinske ambassaden håper på hjelp til å donere en ambulanse til Gaza. Helle Marie Åsatun som jobber på AMK i Oslo, Sanaria Ali som er helsesekretær på Ahus og Maria C. Fælla som er sykepleier ved Drammen sykehus, var i slutten av mars på besøk på den palestinske ambassaden. Der var budskapet tydelig. Behover for ambulanser er prekært.

– Vi var en noen helsepersonell som ble invitert. Vi snakket med ambassadøren. Hun spurte da om vi kan hjelpe til med å skaffe en ambulanse til Gaza. De har et ekstremt behov, sier Helle Marie Åsatun til Ambulanseforum.

Helle Marie Åsatun, Sanaria Ali og Maria C. Fælla var i forrige uke på besøk på den palestinske ambassaden. Foto: Privat.

– Alt hjelper

Den palestinske ambassadøren vil være behjelpelig med å få ambulansen fra Norge til Gaza med hjelp av norske myndigheter.

– Vi ser derfor på muligheten for å få donert en ambulanse som kanskje ikke er så mye verdt for oss her i Norge. Men som er gull verdt der, sier Åsatun.

– Tenker dere da en ambulanse, eller flere?

– Vi begynner med en. Alle monner drar. Men skulle vi klare å få tak i flere er det veldig velkomment. De har bombet sykehus og gått direkte på ambulanser. Bare 12 av Gazas 36 sykehus er i delvis drift. De andre er totalt ødelagt. Kilder fra januar sier at det da var bare seks ambulanser i hele Gaza, sier Åsatun.

De har også startet en spleis til prosjektet.

– Alle pengene går da til kjøp av ambulanse, medisinsk utstyr, frakt og andre kostnader. Vi håper også å få med flere som kan hjelpe oss, gjerne noen som har mer peiling på ambulanse enn oss, fortsetter Åsatun.

14.000 barn drept

Siden krigen startet i Ukraina for litt mer enn to år siden, er det donert mange ambulanser til Ukraina. Helle Marie Åsatun påpeker at behovet også er stort på Gazastripen.

– I Palestina har de gått direkte på helsepersonell, ambulanser og sykehus. Ser vi på Ukraina til sammenligning, er det der drept 600 barn de to siste årene. I Palestina er det mer enn 14.000 barn som er drept på et halvt år. Det blir da et sterkt behov for ambulanser. De har ingenting. De trenger alt. Vi jobber med å skaffe det vi kan, sier Åsatun.

– Vi skal også ha en markering med helsepersonell i solidaritet med helsepersonell i Gaza 15. april på Eidsvoll plass, avslutter hun.

Berørt helsetjeneste

Mer enn 33.000 palestinere drept etter israelske angrep på Gazastripen siden oktober, ifølge helsemyndighetene i Gaza. I tillegg er over 75.000 personer såret. De ferskeste tallene fra WHO, som er fra 25. mars, er mer enn 685 helsearbeidere drept, 902 er skadet og 119 er arrestert. De opplyser i samme statistikk at 104 ambulanser er berørt av krigen.

I dokumenteren Gaza 101 Emergency Rescue får man et sjeldent innblikk i den krevende arbeidshverdagen til palestinsk ambulansepersonell.

– Noe av det vanskeligste jeg har opplevd i mitt liv, var da da jeg så mine kolleger i ambulansetjenesten som akkurat var drept. Vi var sammen bare en time i forkant, sier Feras Al-Ajrami til BBC.