Hopp til hovedinnhold
Folk bor spredt på Helgelandskysten, Indre Kvarøy med ambulansebåten liggende ved kai. Foto: Tori Flaatten Halvorsen.

Alene i ambulansebåten når fødselen er i gang

Folk bor spredt på Helgelandskysten, Indre Kvarøy med ambulansebåten liggende ved kai. Foto: Tori Flaatten Halvorsen.


En fødsel tar ofte timevis. Det kan være en trøst for ambulansearbeideren på ambulansebåten «Eyr Myken» på Helgelandskysten. Men så er fødselen likevel i gang.

Se video fra caseøvelse nederst i artikkelen

I fjor fødte 269 kvinner før de rakk fram til en fødeavdeling i Norge. Av dem ble 122 barn født under transport til sykehuset. Statistisk sett fødes 2,3 av 1000 fødsler under transport. Når man tar hensyn til folketallet, ligger Nordland på Top 3 for ikke-planlagte fødsler utenfor fødeinstitusjon. Der fødte sju kvinner ufrivillig hjemme og åtte under transport i løpet av 2022. Paramedic Petter Tindvik har gjentatte ganger blitt fødselshjelper, både i ambulansebil og -båt. Det har heldigvis alltid gått bra. 

Geografi, infrastruktur og fødeavdelinger slås sammen

I Nordland er det langt mellom sykehusene. Kommunikasjonen er kronglete og folk bor spredt og ofte på øyer. I åtte av sommerukene har Helgelandssykehuset slått sammen de to fødeavdelingene de har, nemlig på sykehuset i Mo i Rana og i Sandnessjøen. I tillegg er Brønnøysund fødestue stengt i fire av disse ukene. Det er 14. året man har valgt å gjøre dette, for å spare penger og for å slippe å benytte vikarer for jordmødrene. Følgetjenesten fra fødeavdelingen styrkes, men å nå fram til en ambulansebåt ute på havet er ikke lett. 

Folk bor spredt på Helgelandskysten. Foto: Tori Flaatten Halvorsen.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.