Hopp til hovedinnhold


Anbefaler ikke lenger munn-mot-munn

– Andelen pasienter som får førstehjelp av publikum har økt betraktelig med den nye metoden, som består av kun brystkompresjoner, sier AMK-overlege Jon Erik Steen-Hansen til NRK Vestfold.

Les NRRs kommentar: Hjerte-lungeredning uten munn-til-munn? 
Les også Norsk Førstehjelpsråds kommentar: NRK skaper forvirring
Da AMK-sentralen sluttet å be folk om å utføre munn-mot-munn-metoden, økte andelen av pasienter som fikk førstehjelp av publikum fra 67 til 75 prosent.
Det viser tall fra hjertestansregistret i Vestfold og Telemark. Tallene gjelder fra 2009 til 2014.

Enkelte unntak

Dersom en person blir bevisstløs etter drukning, overdose med narkotika eller kvelning gjelder ikke den nye metoden uten innblåsing. Den nye metoden skal heller ikke benyttes dersom vedkommende er et barn.
Skulle du finne en bevisstløs person og er usikker på hva som har skjedd, så skader det ikke å utføre brystkompresjoner. Regelen er 100 kompresjoner i minuttet.
– Grunnen til at vi ikke anbefaler innblåsinger lenger, er at de færreste ufaglærte vet hvordan dette utføres på korrekt måte, sier klinikkoverlege for akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Vestfold og Telemark, Jon Erik Steen-Hansen.
Brystkompresjoner i seg selv vil ofte være nok til å få i gang pusten, ved at blodstrømmen holdes jevn. Snorkelyder og gisp kan være et godt tegn på at kompresjonene fungerer som de skal.

Kan føre til lungesvikt

Årsaken til at munn-mot-munn ikke brukes i like stor grad lenger, er at det kan blåses for inn for mye luft. Luften kan havne i magen til den bevisstløse personen.
Innblåsingen som havner i magesekken, vil etter hvert føre til at matrester og magesyre spruter opp, og havner i lungene. Dette kan gi dødelig lungesvikt.
– Vi ser at sjansene for å overleve er større for pasienten, dersom man unngår innblåsinger, forklarer Steen-Hansen.
Les mer om saken hos NRK