Hopp til hovedinnhold


Ambulanspersonell: Sikkerheten er truet

Tre dagers utdanning for nyansatte, tjuefiretimers vakter og få utviklingsmuligheter. Det er hverdagen for ambulansepersonell de fleste steder i Sverige, skriver ETC.
Les også  om: Offentlige ambulanser uten problemer
– Det er helt vanvittig, men ingen politiker ser ut til å ta det på alvor, sier Janne Kautto, ambulansesykepleier og leder i Riksforeningen for ambulansesykepleiere.
Falck Emergency er en av virksomhetene i ambulansebransjen med høyest turnover. I 2013 sluttet 45 prosent av virksomhetens ansatte i landet. I Trelleborg var det 35 faste ansettelser foran sommeren i fjor, i dag er bare åtte av de ansatte igjen i virksomheten.

Dårlig personalpolitikk

Han anser at den alarmerende turnoverfrekvensen skyldes elendig personalpolitikk.
Flere private aktører, deriblant Falck Emergency gir nyansatte tre til fire dagers introduksjonsutdanninger før de sendes ut til akutte utrykninger.
– Det er vanvittig. Det finnes klarere regler for å kjøre lastebiler med pakker enn mennesker i ambulanser.

Ingen tid for øvelser

Personalmangelen leder til at biler ruller uavbrutt uten at det er tid til øvelser og repetisjoner. Utdanning om hvordan man tar vare på barn i krisesituasjoner eller traumatiserte ved trafikkulykker er egentlig obligatorisk for nytt ambulansepersonell, men ingen blir utdannet i dette før de har jobbet i to år.
Mange mister yrkesstoltheten.

Landstingene må stille krav

Ansvaret for den alarmerende situasjonen anser han at ligger på landstingene som stiller for lave krav til aktørene.
Les mer om saken hos ETC